Whisky, džíny nebo motocykly. Nová cla na americké zboží chce EU začít uplatňovat od července

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 6. 2018 16:04
Americká cla na dovoz oceli a hliníku vstoupila v platnost 23. března. Evropská unie z nich měla výjimku, ta ale k 1. červnu vypršela.
Odpověď Trumpovi. (ilustrační foto)
Odpověď Trumpovi. (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Brusel - Nová evropská cla na vybrané výrobky ze Spojených států, jako je whisky, džíny nebo motocykly, by měla začít platit od 1. července. Členské státy podpořily plán Evropské komise (EK), který počítá se zavedením cel ve výši 25 procent na zboží v celkové hodnotě 2,8 miliardy eur (téměř 72 miliard korun) za rok v odvetě za americká cla na dovoz hliníku a oceli. Vyplývá to z dnešního sdělení EK.

"Komise doufá, že se jí celý proces ve spolupráci s členskými státy podaří dotáhnout do konce června tak, aby nová cla mohla začít platit od července," řekl na tiskové konferenci místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Americká cla se v současnosti týkají evropského dovozu v hodnotě 6,4 miliardy eur.

Plán EK rovněž obsahuje návrh na zavedení cel ve výši deset až 50 procent na další dovážené americké zboží o hodnotě 3,6 miliardy eur od března 2021. V platnost by mohl vstoupit i dříve, pokud Světová obchodní organizace (WTO) rozhodne, že jsou americká cla nezákonná.

Opatření jsou naplánovaná tak, aby zhruba pokryla škody, které Evropské unii americkým krokem vzniknou. Zavedou se ve dvou krocích, protože americká cla cílí zčásti na výrobky, které se do USA v poslední době ve větší míře nevyvážely, a zčásti na zboží, které se do země v poslední době exportovalo více, napsala agentura DPA.

Evropská unie se na WTO kvůli novým americkým clům na dovoz oceli a hliníku obrátila v pátek. Nesouhlasí s tvrzením Washingtonu, že důvodem cel jsou obavy o národní bezpečnost, a požaduje od Spojených států kompenzaci.

Kanada již oznámila, že zavede odvetná cla v hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (281 miliard korun) na americký dovoz od 1. července. Cla na americké výrobky od oceli přes vepřové maso po bourbon uvalilo v úterý Mexiko.

Americká cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent vstoupila v platnost 23. března. EU z nich měla výjimku, ta ale k 1. červnu vypršela.

 

Právě se děje

Další zprávy