Miliardová loterie Eurojackpot startuje i v Česku

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
24. 9. 2014 12:32
Maximální možná výhra v přepočtu dosahuje až 2,5 miliardy korun. V tuzemsku se do evropského projektu zapojí Sazka.
V tuzemsku se do evropského projektu zapojí Sazka.
V tuzemsku se do evropského projektu zapojí Sazka. | Foto: eurojackpot.org

Praha – Češi budou moci sázet ve společné evropské loterii Eurojackpot, v níž se hraje o výhru až 90 milionů eur, což je v přepočtu 2,5 miliardy korun. K projektu se totiž připojila tuzemská společnost Sazka. Dnes dostala i potřebné povolení od ministerstva financí.

Vstup do Eurojackpotu ke stejnému datu oznámil také slovenský Tipos, o evropské miliardy mohou od října hrát také Maďaři. Ve hře jsou tak nyní vklady sázkařů ze 17 zemí, celkem je do hry zapojeno 30 loterijních společností.

Sázenka za 60 korun

"Počet obyvatel zemí, kde se hraje Eurojackpot, je více než 270 milionů. Právě díky vysokému počtu lze hrát až o miliardové částky," vysvětluje generální ředitel Sazky Robert Chvátal.

Garantovaný jackpot dosahuje 10 milionů eur, maximální výše se však může vyšplhat až na 90 milionů eur, tedy v přepočtu přes 2,5 miliardy korun.

Výhru mohou Češi inkasovat v korunách podle aktuálního kurzu. Peníze budou vypláceny ze sdíleného účtu v Německu. Lhůta pro vyplacení je, stejně jako u všech výher nad dva miliony korun, stanovena na 60 dnů.

Nejvyšší loterijní výhry v historii

USA: 656 milionů dolarů (přes 14 miliard Kč) v loterii Mega Millions vyhráli 30. března 2012 tři výherci.

Evropa: 190 milionů eur (5,3 miliardy Kč) v loterii EuroMillions vyhrál 10. srpna 2012 jediný výherce ve Francii.

Česko: 399,9 milionu korun vyhrál 3. listopadu 2013 ve Sportce jediný výherce

Podle Chvátala je již nyní o Eurojackpot mezi Čechy velký zájem. "Asi třicet procent lidí, kteří nyní nehrají, uvedlo, že by se ke hře připojili," říká Chvátal. Věří, že hra o evropské miliardy má potenciál zaujmout i mladé lidi.

V této loterii musí sázející uhádnout sedm čísel. Za jeden sloupec zaplatí 60 korun, přičemž se tipuje pět čísel z padesáti a dvě z deseti. Na jedné sázence je možno vsadit maximálně šest sloupců. Předplatné lze zaplatit až na šest slosování dopředu.

Losování bez televize

Losování Eurojackpotu bude probíhat každý pátek mezi 21. a 22. hodinou našeho času ve finských Helsinkách. "Již 10. října tedy může přinést výhry i tuzemským sázejícím," říká Chvátal.

Losování nebude přenášet Česká televize, sázející ale mohou sledovat přenos na webových stránkách Sazky. Tikety si budou moci kontrolovat také v mobilní aplikaci nebo na sedmi tisících terminálech.

Společně s Eurojackpotem bude možné vsadit i doplňkovou hru Extra 6, která se hraje na stejném principu jako Šance u Sportky. Do hry půjde šestimístný kód sázenky. Za účast ve hře sázející zaplatí 40 korun. Za všech šest uhodnutých čísel dostane sázející dva miliony korun. Pokud uhodne pět čísel, získá 200 tisíc korun, pokud čtyři čísla, vyhraje 20 tisíc. Výhry jsou takto sestupně až do minimálních 120 korun, pokud uhodne jedno číslo.

Největší výhra padla ve Finsku

Nejvyšší výhra v Eurojackpotu zatím padla ve Finsku, v přepočtu přes 1,5 miliardy korun. Druhá a třetí byly v Německu (přes 1,2 miliardy korun). V jackpotu je vždy minimálně deset milionů eur (276,35 milionu korun), maximálně se může vyšplhat na 90 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun). Při dnešním losování se například bude hrát o 60 milionů eur (1,66 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy