Evropská komise zřejmě nestihne do voleb rozhodnout o Babišově střetu zájmů

ČTK ČTK
15. 5. 2019 15:38
Vyhodnocení auditu Evropské komise, který se začátkem roku odehrál na českých úřadech kvůli nejasnostem kolem střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, dosud není hotovo. Řekl to mluvčí komise s tím, že se komise k termínu, o němž hovoří česká média, nezavázala.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: ČTK

Komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger v polovině dubna za zavřenými dveřmi kontrolního výboru europarlamentu uvedl, že první dvě z několika auditních zpráv by měla česká strana dostat v polovině května k vyjádření, třetí pak bude zřejmě ještě o něco později. Piráti ve středu požádali, aby zprávu zveřejnila česká vláda.

Podle mluvčího komise ale dosud audit není hotov. "V současnosti sebrané materiály prochází analýzou při plném respektu k procedurám auditu," sdělil mluvčí. Až dorazí výsledky posouzení do Prahy, bude mít Česko dva měsíce na reakci.

"Ačkoliv v uplynulých měsících Evropská komise stanovila mnoho termínů, kdy měly být zveřejněny závěry ke střetu zájmů premiéra i výsledky auditu, který probíhal mimo jiné i ve společnosti Agrofert, k jejich dodržení nedošlo. Proto Piráti nyní vyzývají vládu, aby v této věci zaujala transparentní postoj a zajistila zveřejnění výsledků auditu sama," uvedli Piráti v tiskové zprávě.

Současně Piráti podle předsedy Ivana Bartoše stále čekají na odpověď od Evropské komise ve věci výzvy z důvodu její nečinnosti. "Nerad bych obviňoval Evropskou komisi z její neprofesionality, ale nemůžu se zbavit pocitu, že komise hraje zbytečnou zdržovací taktiku z důvodu blížících se voleb do Evropského parlamentu," uvedl Bartoš.

Na možný Babišův střet zájmů loni upozornila nevládní organizace Transparency International. Premiér podle jejího právního názoru i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

Babiš, jehož Hnutí Ano je favoritem nadcházejících Evropských voleb, jakákoli pochybení opakovaně odmítá a připomínky věci v českých i zahraničních médiích označuje za štvavou politickou kampaň.

Na základě popudu TI začala Evropská komise situaci prověřovat. Její právní služba už loni na podzim došla k závěru, že Babiš ve střetu zájmů je, neboť může Agrofert i nadále ovlivňovat a jako předseda vlády má zároveň vliv i na jednání o rozpočtu i dotacích.

Oettinger v dopise českému europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) počátkem května uvedl, že otázka možného střetu zájmů českého premiéra je pro Evropskou komisi "absolutní prioritou" kvůli ochraně evropského rozpočtu. Zopakoval, že služby komise nyní "pečlivě vyhodnocují" výsledky několika rozsáhlých auditů, které na počátku roku v Česku prověřovaly české řídící a kontrolní systémy správy unijních peněz a jejich využívání v konkrétních případech.

 

Právě se děje

Další zprávy