Komise povolila obří výměnu mezi E.ON a RWE. České plynárenství však musí prodat

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 17. 9. 2019 10:35
Energetická společnost E.ON smí převzít část majetku firmy innogy, pokud splní určité podmínky, mezi které patří i prodej plynárenských a elektrárenských aktivit innogy v Česku. Rozhodla o tom Evropská komise (EK). Schválila tak návrh, který jí E.ON sám předložil.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Německá společnost innogy je největším distributorem plynu v Česku, kde na konci loňského roku zaměstnávala zhruba 4100 lidí. Firma zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro více než 1,6 milionu zákazníků.

E.ON kupuje majetek innogy v rámci složité dohody o výměně majetku s německou energetickou firmou RWE. E.ON by po dokončení transakce měl působit převážně v distribuci a maloobchodním prodeji elektřiny a plynu, RWE pak zejména v produkci elektřiny na velkoobchodním trhu. RWE se také stane klíčovým hráčem na trhu obnovitelných zdrojů energie.

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánovaného převzetí části majetku innogy letos v březnu. Vyjádřila obavy, že převzetí by mohlo omezit konkurenci a zvýšit ceny v některých členských státech Evropské unie, včetně Česka.

E.ON proto komisi nabídl ústupky, které kromě prodeje aktivit v Česku zahrnovaly i prodej části elektrárenských aktivit v Maďarsku a některých aktivit v Německu. Evropská komise nyní uvedla, že pokud E.ON dodrží své závazky a prodá navrhovaný majetek, spojení schvaluje.

"Je důležité, aby si všichni Evropané a podniky mohli koupit elektřinu a plyn za konkurenční ceny. Dnes můžeme firmě E.ON schválit akvizici innogy, protože závazky, které E.ON nabídl, zajistí, že fúze nebude mít za následek menší výběr a vyšší ceny v zemích, kde tyto společnosti působí," uvedla v prohlášení komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

RWE už dříve získala od Evropské komise povolení převzít výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra od společnosti E.ON, což je také součástí celé transakce.

České trubky přebírají Australané, zásobníky si ponechají Němci

Jak nedávno uvedly Hospodářské noviny, v Česku se obchod silně dotkne tuzemské dceřinky RWE firmy innogy. S největší pravděpodobností dojde k vyčlenění obchodní části firmy. Ta dodává elektřinu a plyn asi 1,6 milionu zákazníků. Následně se rozjede její prodej, který může trvat až rok.

Šéf společnosti innogy Energie Tomáš Varcop uklidňuje zákazníky firmy s
tím, že schválená transakce na ně nebude mít žádný dopad. "Všichni naši zákazníci se mohou dál spoléhat na dodávky energií od innogy podle uzavřených smluv i zákaznický servis tak, jak byli dosud zvyklí. Rád bych ještě zdůraznil, že příprava na vstup nového investora do české skupiny innogy v roce 2020 bude probíhat pod dohledem a garancí právě Evropské komise," dodal Varcop.

Problém by kvůli transakci německých firem vznikl i na poli distribuce plynu. E.ON vlastní rozvody plynu na jihu Čech a innogy má nadpoloviční podíl ve firmě Grid Holding, která zajišťuje distribuci plynu ve zbytku celého Česka vyjma Prahy.

Už koncem dubna proto byla oznámena první transakce s australským fondem Macquarie, který vlastní 49,96 procenta ve firmě Grid Holding a na zbytek má předkupní právo. Za polovinu patřící innogy zaplatí 1,8 miliardy eur (téměř 47 miliard korun).

Po vyřešení distribuce přijdou na řadu zásobníky plynu. Těch má innogy
šest − v Hájích, Třanovicích, Štramberku, Lobodicích, Tvrdonicích a Dolních Dunajovicích. Ty by měla nově od innogy získat mateřská společnost RWE.

 

Právě se děje

Další zprávy