Evropská komise navrhla zákaz praktik, které řetězce používají vůči zemědělcům

ČTK ČTK
12. 4. 2018 13:13
Podle návrhu komise mají být zakázány například opožděné platby za potraviny podléhající rychlé zkáze, nebo rušení objednávek na poslední chvíli.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Zajistit spravedlivější jednání obchodních řetězců vůči drobným a středním zemědělcům, kteří jim za někdy nevýhodných podmínek dodávají zboží, chce Evropská komise.

S návrhem na zákaz řetězci často používaných nekalých praktik, dnes novináře seznámil komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan.

Po vzniku podobné legislativy volaly členské země, včetně Česka a Slovenska, už v roce 2016. Připomínaly, že nespravedlivé obchodní praktiky už na národní úrovni řeší 20 z nich. Hogan dnes novinářům řekl, že s prosazením návrhu by podle něj neměly být potíže, velkou podporu má podle něj věc také v Evropském parlamentu.

Podle návrhu komise mají být zakázány například opožděné platby za potraviny podléhající rychlé zkáze, rušení objednávek na poslední chvíli, jednostranné nebo retroaktivní změny smluvních podmínek či nucení dodavatelů, aby platili za znehodnocené produkty.

Další postupy budou přípustné pouze v případě, že se na ně vztahuje jasná a jednoznačná předchozí dohoda mezi partnery. To jsou situace, kdy kupující dodavateli vrací neprodané potraviny, kdy kupující od dodavatele vyžaduje platbu za uzavření či obnovení smlouvy o dodávkách a kdy dodavatel platí za propagaci potravin, které kupující prodává.

Státy bloku budou muset určit úřad, který bude nová pravidla prosazovat. Pokud se prokáže porušení předpisů, tento bude moci ukládat "přiměřené a odrazující" sankce.

Příslušný orgán také bude mít možnost zahájit šetření z vlastní iniciativy nebo na základě stížnosti. Stěžovatelé přitom budou moci požádat o zachování důvěrnosti a anonymity, aby ochránili svou pozici vůči obchodnímu partnerovi.

Evropská komise dnes připomněla výsledky loňské veřejné konzultace, podle nichž nekalé obchodní praktiky v potravinovém řetězci byly problémem pro většinu zainteresovaných subjektů, ať už šlo o obchodní organizace, nebo zemědělské či potravinářské odvětví.

Celých 96 procent respondentů veřejné konzultace v roce 2017 k modernizaci společné zemědělské politiky souhlasilo s tím, že zlepšení pozice zemědělců v hodnotovém řetězci, včetně řešení nekalých obchodních praktik, by mělo být součástí evropské zemědělské politiky.

 

Právě se děje

Další zprávy