Evropská komise chce bojovat s podvody a daňovou optimalizací. Navrhne změny ve vyměřování DPH

ČTK ČTK
3. 10. 2017 20:13
V boji s podvody a daňovou optimalizací by měl pomoci návrh Evropské komise. Ta navrhne změny ve vyměřování daně z přidané hodnoty (DPH). DPH by se při přeshraničním obchodu měla podle návrhu vyměřovat na základě sazby v zemi, kde se zboží prodává, a nikoli podle sazby v zemi, kde sídlí prodávající. Úprava by také měla zvýšit daňovou zátěž firem, které obsluhují trh EU z jediné základny v některé z členských zemí s nízkou sazbou.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: ČTK

Štrasburk - Evropská komise navrhne změny ve vyměřování daně z přidané hodnoty (DPH), které by měly v Evropské unii pomáhat v boji s podvody a omezovat firmám prostor pro takzvanou daňovou optimalizaci. S odvoláním na návrh dokumentu, který by měl být zveřejněn ve středu, o tom informovala agentura Reuters.

DPH by se při přeshraničním obchodu měla podle návrhu vyměřovat na základě sazby v zemi, kde se zboží prodává, a nikoli podle sazby v zemi, kde sídlí prodávající. Navrhovaná změna je součástí širší snahy komise o spravedlivější zdanění podniků, které předcházela zjištění, že řada firem využívá mezer v předpisech k placení nízkých daní.

"Při zdanění zboží a služeb ve státě určení nebude mít pro dodavatele žádný významnější přínos, když bude sídlit v členské zemi s nižší sazbou," píše se v dokumentu.

Nejnižší sazby DPH na většinu produktů v rámci EU teď uplatňují Lucembursko a Malta. Navrhovaná změna ve vyměřování DPH podle Evropské komise sníží potřebu harmonizace sazeb.

Úprava by také měla zvýšit daňovou zátěž firem, které obsluhují trh EU z jediné základny v některé z členských zemí s nízkou sazbou. Jde například o americký internetový obchod Amazon, který má své evropské sídlo v Lucembursku.

 

Právě se děje

Další zprávy