Brusel nařídil ukončit nepřiměřené kontroly polského masa. Česko však neuposlechne

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 28. 2. 2019 19:04
Evropská komise nařídila Česku přestat do konce týdne s mimořádnými kontrolami polského hovězího, protože nejsou přiměřené riziku výskytu salmonely. Uvedla to na svém webu polská televize Polsat s odvoláním na vyjádření mluvčí Komise. Podle šéfa českých veterinářů však Česko tento požadavek odmítne.
Na hranicích s Polskem probíhají kontroly zaměřené na kamiony s masem
Na hranicích s Polskem probíhají kontroly zaměřené na kamiony s masem | Foto: AKTU.cz

"EK soudí, že postup českých úřadů vůči Polsku, spočívající v dodatečných kontrolách dováženého hovězího po objevení salmonely v jedné zásilce masa, nejsou přiměřené ohrožení a Česko musí přestat s takovými kontrolami," řekla Polsatu mluvčí EK Anca Paduraruová.

Uvedla také, že eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis napsal 25. února dopis českým úřadům, ve kterém žádal o ukončení dodatečných kontrol polského hovězího do konce tohoto týdne. Andriukaitis již minulý týden podle Polsatu varoval před "protekcionistickými sklony" některých států v případě problémů s kvalitou potravin.

Ve dvoustránkovém dopise komisař českému ministrovi zemědělství mimo jiné píše, že ačkoliv oba sdílejí stejný cíl, kterým jsou bezpečné potraviny a ochrana spotřebitelů, k tomuto cíli směřující opatření musí ale plně respektovat evropské právo.

"Z tohoto důvodu vás musím požádat, abyste neprodleně vyzval národní úřady ke zrušení zmíněných mimořádných opatření v oblasti hygieny potravin souvisejících se salmonelou v polském hovězím," napsal Andriukaitis. Doplnil, že informaci o tom, že se tak skutečně stalo, očekává před koncem měsíce, tedy prakticky nejpozději v pátek.

"Ministerstvo zemědělství dopis Evropské komise obdrželo. Pokud Polsko přijme vhodná legislativní opatření, která zabrání pochybení, jako je nelegální porážka nebo kontaminované maso, jsme připraveni mimořádné kontroly zrušit," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Podle něj není cílem přijímaných opatření zákaz obchodování s žádným z členských států EU. "Tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Kontroly zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska však považujeme v současné chvíli za nezbytné a přiměřené vážnosti situace," sdělil minulý týden Bílý. Poláci podle mluvčího avizovali, že do konce března přijmou opatření, kterými by se veterinární dozor měl zlepšit.

"Žádná země nemůže žádat o další dodatečné kontroly, pokud nemá odpovídající odůvodnění, nesouvisející s protekcionismem. Nesmí se dovolit členským zemím používat protekcionistické nástroje. Odporuje to zásadám společné zemědělské politiky, společnému trhu, společnému systému kontroly a dalším společným požadavkům," citovala eurokomisaře polská stanice.

Připomněla, že Češi zavedli kontroly polského hovězího tento měsíc. Do unijního systému varování předali informace o odhalení bakterií salmonely v polském masu. Český ministr zemědělství Miroslav Toman 20. února odůvodňoval tyto kontroly výskytem bakterií salmonely v zásilce 700 kilogramech polského masa.

Česko nařízení odmítá

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda ale Česko takové nařízení odmítne. V odpovědi pro EK české ministerstvo zemědělství vysvětlí, proč mimořádné kontroly zavedlo a že se nyní rušit nebudou, uvedl Semerád.

"Prioritou je pro nás ochrana našich spotřebitelů. S ohledem na současnou situaci považujeme kontrolu zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska za nezbytnou," dodal mluvčí ministerstva zemědělství.

Komisařův dopis do Prahy končí upozorněním, že pokud nebudou česká opatření zrušena, předloží komise věc do deseti dnů členským státům na jednání Stálého výboru pro potraviny EU. Ten by následně mohl v hlasování rozhodnout o tom, že Česko musí přijaté kroky zrušit. Výbor by se měl případem zabývat zhruba za týden.

Podle Semeráda bude až na hlasování členských států, zda česká opatření skončí, zatím výzva komise není právně závazná. Pokud by se veterináři rozhodli opatření nerušit, nejspíš by ze strany Evropy přišly sankce.

Před týdnem se nechala Evropský komise slyšet, že je na Česku, aby podniklo opatření proti potravinám, u nichž existuje podezření, že mohou ohrozit zdraví. Podle mluvčí EK ovšem kroky musí být přiměřené a po předchozím vyhodnocení. O vyjádření Evropské komise jsme informovali zde.

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v reakci na české rozhodnutí argumentoval, že Polsko má vynikající zemědělství, a proto "každá záminka je dobrá, aby nám to nandali", a obvinili z toho, že "máme odporné potraviny". Polská strana nařídila zkontrolovat firmu, která dodala zpochybněné maso do Česka, uzavřel Polsat.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od čtvrtka. Vyvolal je nález hovězího masa z Polska s bakteriemi salmonely. Dnes se v Česku objevilo i polské drůbeží maso se salmonelou.

 

Právě se děje

Další zprávy