Evropa ztratí kázeň, varují Němci. Bude Francie dost přísná?

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 7. 2014 19:10
Na hospodářské a měnové záležitosti by neměla dohlížet země, která má sama problém s dluhy a disciplínou, zní z největší ekonomiky Evropské unie.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Německo se s Francií dohaduje o to, kdo získá na dalších pět let eurokomisaře pro ekonomiku. Paříž chce na tuto pozici dosadit socialistu a bývalého ministra financí Pierra Moscoviciho. Berlín ale upozorňuje, že není namístě, aby hospodářskou a měnovou politiku řídila země, která má sama problémy s ekonomickou disciplínou.

Pro francouzského komisaře by tak mohlo být obtížné chtít po "své" zemi, aby byla ukázněná, a případně na ni uvalit sankce za porušování pravidel, kritizují Němci.

Rozpočtový schodek i dluh jsou nad limitem

Narážejí tak hlavně na stav francouzských veřejných financí. Země má problém s vysokým vládním dluhem, který se letos místo povolených 60 procent tamního hrubého domácího produktu dostane na 95,6 procenta HDP. V příštím roce by to podle jarní prognózy Evropské komise mělo být 96,6 procenta HDP.

Stejně tak Francii trápí rozpočtový schodek. Ten bude letos činit 3,9 procenta HDP, což je rovněž nad limitem. Zástupci Mezinárodního měnového fondu ale již varovali, že se druhé největší ekonomice eurozóny toto číslo nepodaří dodržet a deficit zůstane na 4 procentech HDP.

"Moscovici coby ministr financí přímo přispěl ke skutečnosti, že Francie nezvládne zavčas zredukovat svůj deficit. V tomto kontextu je patrné, že nebude trvat na rozpočtové disciplíně ani ve členských státech," zní z Německa. Zároveň se Němci obávají, že zmírňování pravidel povede k tomu, že se některé země začnou jednoduše vyhýbat potřebným reformám.

Nová brzda eurozóny?

Jak navíc začátkem července varoval finanční ředitel Světové banky Bertrand Badré, Francie se má stát hlavní brzdou eurozóny. Aktuálně ji dolů táhne hlavně slabá spotřeba domácností, která se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,5 procenta.

Index nákupních manažerů, který kromě výroby a nových objednávek sleduje i vývoj na pracovním trhu, rychlost dodávek či stav zásob na skladě, a vyjadřuje tak celkovou náladu v ekonomice, se zde v červnu propadl pod padesát bodů. To je pomyslná hranice mezi růstem a propadem aktivity.

Stejně tak se zvyšuje nezaměstnanost. Během května v zemi přibylo 24 800 lidí bez práce, míra nezaměstnanosti přesahuje 10 procent a na té by se měla držet až do roku 2016.

Citlivé téma

"Podobná rozhodnutí jsou velmi citlivá. Mají symbolickou váhu a na to musíme myslet," řekl proto k výběru ekonomického eurokomisaře německý ministr financí Wolfgang Schauble.

Jeho francouzský protějšek Michel Sapin je ale přesvědčen, že země má na funkci, kterou nyní vykonává Fin Olli Rehn, nárok.

"Je legitimní, že Francie získá v Komisi významné postavení. Ekonomický post by podle mého názoru odpovídal hospodářské síle Francie a její schopnosti přispívat k dobrému chodu evropských institucí," prohlásil podle listu EU Observer.

Článek vyšel ve středu 23. července 2014 v sesterském deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy