Česko chystá vlastní zdanění Facebooku a Googlu. Evropská dohoda skončila fiaskem

Sandro Elčić
13. 3. 2019 13:47
Evropská unie definitivně rezignovala na vlastní návrhy změn zdanění digitálních korporací. Vyplynulo to z úterního jednání ministrů financí členských států v Bruselu. Evropská komise chtěla jako dočasné řešení zavést tříprocentní daň z obratu za digitální služby. Tu by měly firmy jako Google či Facebook platit v zemích, kde od uživatelů inkasují peníze.
Foto: Reuters

V rámci dlouhodobého řešení pak chtěla Evropská unie změnit pravidla tak, aby si firmy musely v členských státech, kde inkasují peníze, zřídit stálou provozovnu a následně platit místní daně z příjmů.

Oba návrhy ale v úterý smetli ze stolu ministři ze skandinávských států a Irska. Jelikož se na nových pravidlech musí jednohlasně shodnout všechny země a k posunu nedošlo ani po roce jednání, znamená to konec. Oznámil to po úterní schůzi rady ministrů financí rumunský ministr Eugen Teodorovici, který jednání předsedal.

Zmíněné státy evropské řešení odmítly s tím, že problematika digitálních společností se týká celého světa, a ne jen Evropy. Trvalé řešení má proto vzniknout na půdě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Nyní je zřejmé, že bude nutné přistoupit k samostatnému prozatímnímu řešení, protože dosavadní návrhy OECD s tím přechodným vůbec nepočítají. "Zahájila jsem práce na takzvané digitální dani na národní úrovni," říká česká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

K tomu už přikročilo více evropských států, které odhadly, že v Evropě jednotný přístup neprojde. Digitální daň z obratu už chystá Francie, Rakousko, Belgie, Španělsko, Itálie či Velká Británie. Většinou vychází ze stejné procentuální sazby, jakou navrhovala Evropská komise - tedy tří procent. Při takovém zdanění by státy ročně od digitálních obrů vybraly dohromady zhruba pět miliard eur (128 miliard korun).

Podporu zmíněnému dočasnému řešení už vyjádřil i premiér Andrej Babiš. Tomu se dokonce tři procenta zdají málo. "Ministryně Schillerová má za úkol spočítat, jestli a o kolik by mohla být sazba vyšší," uvedl minulý týden pro Lidové noviny.

Ačkoliv si tak mohou americké technologické společnosti nyní oddychnout, na půdě OECD budou jejich zájmy hájit zástupci Spojených států, čeká je nejspíš období, během kterého budou muset v mnoha různých zemích čelit rozdílnému daňovému systému, což pro ně bude znamenat značnou administrativní zátěž.

S dlouhodobým zdaněním Schillerová souhlasí. "Myslím si, že celosvětové zdanění bude nejlepší a trvalé řešení," uvedla Schillerová po úterním jednání. V případě přechodného řešení ale české ministerstvo upřednostňovalo celoevropský přístup.

Podle odborníků navíc u daní z obratu bude podnikům hrozit dvojí zdanění. "Může se lehce stát, že ten samý příjem je zdaněn jako obrat a pak následně ještě jednou v rámci zdanění zisku," upozorňuje expert na mezinárodní daně Richard Jahoda z firmy Grinex Czech Republic.

 

Právě se děje

Další zprávy