Evropa zaškrcuje odběr znečištěné ruské ropy. Průmysl je ohrožen, hrozí dražší benzin

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 26. 4. 2019 15:23
Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko zastavily dovoz ruské ropy ropovodem Družba kvůli jejímu znečištění organickým chloridem. Ani do Česka aktuálně tímto ropovodem žádná ropa neteče, potvrdil v pátek předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Průmysl je nyní v nejistotě a hrozí zdražení pohonných hmot.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

V ropovodu se podle Švagra nachází 250 až 300 tisíc tun kontaminované ropy. Litvínovská rafinerie, která patří petrochemickému holdingu Unipetrol, má podle něj zásoby komodity asi na sedm dní.

"Pokud do sedmi dnů nenaběhne běžný režim, tak jsou pouze dvě varianty. Buď se bude muset rafinerie odstavit, anebo to bude řešení na vrub zásob hmotných rezerv," uvedl Švagr.

Už ve čtvrtek Švagr oznámil, že svolal na pondělí poradní skupinu, kde jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami. "Význam jednání je v aktuálním kontextu ještě důležitější," dodal Švagr. V pátek se uskutečnilo jednání, kterého se účastnili zástupci Unipetrolu, státního provozovatele ropovodů Mero a SSHR.

Pokud se nepodaří problém rychle vyřešit, dopadne to negativně na provoz firem. "Domácnosti i podniky v zemích postižených výpadkem dodávek ruské ropy mohou v nadcházející době pocítit citelný růst cen například benzínu nebo nafty. Zejména tehdy, bude-li výpadek trvat delší dobu, tedy za horizont měsíce dubna," říká ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Německý, ale i český průmysl, stejně jako průmysl některých dalších evropských zemí se podle něj kvůli znečištěné ropě může ocitnout pod ještě silnějším tlakem než doposud. "Už nyní jej přitom oslabuje napjatá mezinárodní situace, zejména obchodní války, hrozba tvrdého brexitu nebo obavy ze zpomalení Číny," dodal ekonom.

Rusko věří, že se mu podaří vyřešit problém se znečištěnou ropou v ropovodu Družba brzy, přestože konkrétní termín zatím nemá. Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak nicméně již dříve uvedl, že čistá ropa by se měla dostat ropovodem na hranici s Běloruskem znovu 29. dubna.

O situaci, která na Rusko coby druhého největšího vývozce ropy nepříjemně dopadá, jedná náměstek ruského ministra energetiky Pavel Sorokin v Minsku se zástupci Ukrajiny, Běloruska a Polska.

"Dostali jsme dopis od polského provozovatele (ropovodu Družba), že rafinerie v Polsku a Německu nemohou přijímat a zpracovávat ropu s takovými ukazateli," řekl běloruské tiskové agentuře Belta hlavní inženýr společnosti Gomeltransněfť Andrej Verigo. "Na západě je ropovod od (rafinerie) Mazyr zcela zastaven, kohoutky jsou zavřené."

Podle obchodníků, kteří jsou partnery několika předních evropských společností a na které se ve středu odvolala agentura Reuters, kolísají hladiny organického chloridu mezi 150 a 330 částicemi na jeden milion (ppm), zatímco maximum je podle normy 10 ppm a obvyklá úroveň jedna až tři ppm.

Polské úřady uvedly, že dokud se záležitost nevysvětlí a dokud nebude vyčištěn přepravní systém, bude Polsko využívat ropu ze svých zásob. Polsko kupuje ropu také ze Saúdské Arábie, Norska, Angoly a Nigérie.

Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa. Jižní pak vede přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Ruská ropa na Ukrajinu přes Bělorusko podle informací agentury Belta nadále teče bez omezení. Firma Gomeltransněfť dnes uvedla, že na Slovensko a do Maďarska se znečištěná ropa dostane za čtyři až pět dnů.

Maďarská ropná společnost MOL, která vlastní i slovenskou ropnou firmu Slovnaft, ve čtvrtek potvrdila, že ruskou ropu dodávanou ropovodem Družba nadále odebírá. Kvalita ropy přicházející jižní větví do Maďarska a na Slovensko podle firmy odpovídá stanoveným standardům.

Slovenský Transpetrol však později oznámil, že zastavuje dovoz ruské ropy, protože Slovnaft odmítl přijmout ropu rozdílné kvality.

Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie.

V Rusku ke kontaminaci ropy dochází zřídka. Podle obchodníků se vyšší podíl organického chloridu objevil v ruské ropě zhruba před deseti lety, avšak znečištění bylo mnohem nižší.

Kromě ropovodu Družba se znečištěná ropa objevila podle zdrojů také v ruském přístavu Usť-Luga, odkud vyplulo nejméně pět tankerů s kontaminovanou ropou. Podle zdrojů již několik kupců ze Západu začalo dnes odmítat dodávky ropy z tohoto přístavu.

 

Právě se děje

Další zprávy