Biopaliva zabrala pole potravinám, europoslanci je omezili

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 4. 2015 17:02
V roce 2020 by nově podíl biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin na spotřebě energie v dopravě neměl přesáhnout sedm procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Evropská komise

Štrasburk - Europoslanci se dnes shodli na omezení podílu biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin na spotřebě energie v dopravě. Podle návrhu schváleného Evropským parlamentem by v roce 2020 neměl tento podíl přesáhnout sedm procent, což má zajistit větší zastoupení pohonných hmot vyráběných například z odpadů nebo řas.

Někteří čeští europoslanci zdůvodňovali svou podporu návrhu snahou zvrátit situaci v České republice, kde vláda předložila parlamentu návrh o daňovém zvýhodnění klasických biopaliv.

Dosavadní pravidla stanovená Bruselem počítala s tím, že v roce 2020 budou energie z obnovitelných zdrojů v dopravě zastoupeny deseti procenty. To platí i nyní, europoslanci však omezili nejvyšší možný podíl klasických biopaliv na sedm procent.

Plodiny, z nichž se tyto pohonné hmoty vyrábějí, totiž i v důsledku původní podpory ze strany EU začaly zabírat značné plochy zemědělské půdy a konkurovat výrobě potravin. "Dochází ke změnám využití půdy, které mohou být nebezpečné. I proto bylo důležité využití biopaliv první generace omezit," řekl zpravodaj návrhu Nils Torvalds z frakce evropských liberálů. Podle něho je v některých částech světa kvůli plodinám pro výrobu biopaliv nedostatek půdy pro zemědělské plodiny, takže hrozí hladovění obyvatel.

Proto se unie rozhodla zajistit, aby se ekologická paliva nevyráběla jen z plodin rostoucích na polích (takzvaná biopaliva první generace), ale i z jiných zdrojů. Může jít například o odpad, řasy nebo šetrně vyráběnou elektřinu do elektromobilů a elektrických vlaků.

Klasická biopaliva vyráběná z řepky, kukuřice či sóji hrozí podle europoslanců negativním ekologickým dopadem, neboť kvůli většímu objemu dovozu potravin se do ovzduší vypouští více emisí CO2.

Někteří poslanci včetně Torvaldse hodlali biopaliva, z nichž se podle nich stal byznys ohrožující výrobu potravin, omezit ještě více, nakonec však zůstalo u sedmi procent. "Je to přijatelný kompromis," komentoval návrh eurokomisař pro ochranu klimatu a energetiku Arias Caňete.

Čeští zástupci v europarlamentu upozorňovali na situaci v České republice, kde poslanci tento měsíc zatím bez výsledku jednali o vládním návrhu zákona zajišťujícím klasickým biopalivům daňové zvýhodnění po 30. červnu. "Podpora biopaliv první generace a stanovení desetiprocentního podílu byla chybou s negativními dopady nejen na zemědělství... Bohužel vidím realitu v České republice, kde se biopaliva stala zajímavým byznysem navázaným na veřejné dotace," řekl europoslanec Evžen Tošenovský z ODS, který se přidal ke kritikům údajného střetu zájmů českého ministra financí a majitele společnosti Agrofert Andreje Babiše. Právě Agrofert totiž biopaliva vyrábí.

Člen Svobodných Petr Mach dnes kvůli snaze o ráznější omezení biopaliv ze zemědělských plodin předložil pozměňovací návrh upravující jejich podíl na šest procent, v hlasování však neuspěl.

Za omezení tradičních biopaliv se postavili i poslanci dalších českých politických stran, podle nichž by Česko mělo následovat kurz, který vytyčil Brusel. "Lpěním na finanční podpoře tradičních biopaliv si zaděláváme na problémy, i naše legislativa by měla zohlednit obrat, na kterém se země Unie a členové europarlamentu shodli," prohlásil Luděk Niedermayer z TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy