Euro zatím ČNB dál nezdraží. Je ale připravena k zásahu

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 26. 3. 2015 16:00
Pravděpodobnost dalšího oslabení je přitom podle guvernéra centrální banky vyšší, než byla začátkem února.
Foto: Thinkstock

Praha - Cena eura bude zespoda ohraničená 27 korunami i nadále. Ve čtvrtek to oznámila bankovní rada České národní banky (ČNB). Guvernér ČNB Miroslav Singer zároveň potvrdil, že centrální banka bude kontrolovat kurz koruny nejméně do druhé poloviny roku 2016.

Zároveň ale guvernér ČNB uvedl, že pravděpodobnost dalšího možného oslabení koruny oproti minulému zasedání bankovní rady, které se konalo na počátku února, vzrostla. Napomáhá tomu podle něj hlavně posilující koruna vůči euru a pomalejší růst mezd, než ČNB očekávala.

Koruna na vystoupení Singera okamžitě reagovala a oslabila na kurz 27,57 Kč za euro, což je nejníže za poslední měsíc. Kromě eura znehodnotila koruna i vůči dolaru. Zatímco ve čtvrtek ráno se kurz pohyboval okolo 24,87 Kč za dolar, hodinu po tiskové konferenci ČNB stála americká měna podle serveru Kurzy.cz 25,2 koruny.

V intervenčním režimu drží ČNB českou měnu od listopadu 2013. Od té doby nesmí koruna posílit nad 27 korun za euro. Pokud by se to začalo dít, tak zasáhneme, říkají dlouhodobě zástupci ČNB. Že je ČNB stále připravena provádět časově i objemově neomezené intervence, které pomohou udržet cenu eura nad stanovenou hranicí - a to bez nového rozhodnutí bankovní rady - potvrdil ve čtvrtek i Singer.

Hlavním důvodem pro intervenční režim je boj s deflací neboli poklesem cen. Aktuálně činí meziroční míra inflace už tři měsíce po sobě 0,1 procenta. Za současnými nízkými cenami ale stojí zlevňující ropa, což Singer označuje za pozitivní nabídkový šok. Pokud totiž spotřebitelé či firmy ušetří například na benzinu, zbydou jim peníze navíc na jiné výdaje.

"Na tento šok nebude ČNB v souladu s předchozí komunikací reagovat, a je proto ochotna tolerovat inflaci i pod nulou," potvrdil opět Singer. Aby ČNB začala proti nízké nebo dokonce záporné inflaci bojovat, musela by mít podle něj prvně vážné pochyby o vývoji tuzemské poptávky.

Tlak na oslabení

"Díky tomu, že se české ekonomice daří, HDP roste a nezaměstnanost klesá, bude udržení intervenčního závazku nyní o něco komplikovanější," myslí si analytik Home Credit Michal Kozub. "Proto můžeme v dalších dnech a týdnech předpokládat, že ČNB bude jasně deklarovat, že intervence ještě nekončí a korunu nepustí ze svého intervenčního pásma," dodává.

O dalším možném oslabení koruny začali analytici hovořit v polovině března. Euro totiž zlevnilo na nejnižší cenu za poslední rok a půl, 17. března stálo 27,185 Kč. Koncem minulého týdne ale koruna opět oslabila a nyní se její cena pohybuje okolo 27,4 koruny za euro. "Díky jasnému čtvrtečnímu gestu ČNB by měla koruna opět oslabit," míní přitom Kozub.

Oslabení se dostavilo okamžitě a krátce po vystoupení guvernéra Singera koruna oslabila na kurz 27,57 Kč za euro, což je níže za poslední měsíc.

Ekonom skupiny ING Jakub Seidler si ale myslí, že čtvrteční rétoriku je třeba chápat jen jako snahu zabránit dalšímu posilování koruny. "Vyjádření tak chápeme jako ostřejší slovní intervenci," říká. Přímo ING je podle něj optimističtější než ČNB.

Například růst mezd byl loni sice skutečně za očekáváním, v reálném vyjádření byl však stále slušný a nejvyšší za několik posledních let. "A v tomto roce by měl růst mezd z titulu rostoucí ekonomické aktivity dále zrychlit," věří Seidler. O tom, že by měly zesilovat deflační tlaky schopné způsobit propad domácí poptávky, podle něj nyní nic nevypovídá. Aktuální oslabení koruny je podle něj jen dočasné. "Během několika dní očekáváme návrat k hladině 27,3 koruny za euro," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy