Euro za 30 korun? Na dovolenou je ještě nekupujte

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 1. 2015 18:45
Po zasedání bankovní rady na začátku února by se investoři měli uklidnit. Koruna by pak mohla k euru alespoň částečně posílit
Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Další osud kurzu koruny má plně v rukou Česká národní banka, přičemž po zasedání bankovní rady na začátku února by se investoři měli uklidnit. Koruna by pak mohla k euru alespoň částečně posílit a není příliš pravděpodobné, že bychom euro nakupovali za 30 korun. Naopak k dolaru by měla koruna v průběhu roku dál oslabovat. Vyplývá to z ankety online deníku Aktuálně.cz mezi analytiky.

Kurz koruny se během úterního obchodování propadl na nejslabší úroveň za posledních devět let k dolaru a za šest let k euru. V bankách a směnárnách se pak eura prodávají běžně už za 29 korun a dolar vyjde v průměru zhruba na 24,50 koruny.

„Propad koruny je spojen s očekáváními ohledně politiky centrální banky. Právě ona má tedy možnost ho buď podpořit, nebo zastavit. Pokud by jasně řekla, že současný inflační vývoj nepovažuje za nebezpečný, koruně by se jistě ulevilo,“ říká Tomáš Vlk z Patria Finance. Pravdou totiž podle něj je, že inflaci stahuje k nule především ropa, což je jinak pro ekonomiku příznivé. Inflace se opět přiblížila k nule v listopadu, což v pátek ukázala data Českého statistického úřadu.

Slovní intervence ze strany ČNB je však podle analytiků nepravděpodobná. „Z hlediska České národní banky je situace vítaná: koruna oslabuje, což je vzhledem k zesilování deflačních tlaků (zejména zlevňování ropy) u nás i v eurozóně kýžené, přičemž banka ani nemusí intervenovat a tudíž utrácet koruny a navíc ještě sklízet další porci kritiky z řad odborné i široké veřejnosti,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Roklen.

Případnou korekci kurzu směrem k hladině 28 korun za euro vyloučit ale úplně nelze. „Pravděpodobněji ale vidím, že koruna do zasedání ČNB (bude 5. února – poznámka redakce) zůstane pod prodejním tlakem a dále oslabí směrem k 29 korunám za euro, alternativně ještě výše,“ říká Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. V pondělí dopoledne se kurz dostal až na úroveň 28,41 koruny za euro a kolem šesté hodiny večerní byl kolem 28,35 Kč.

Trhy reagují přepjatě

Budeme tedy euro v dohledné době kupovat v bankách a směnárnách za 30 korun? „To nevidím příliš pravděpodobně, i když v případě některých směnáren s vysokou marží to vyloučit nelze,“ odpovídá Novák. „Záleží, kam až trh se svojí spekulací zajde. Zda bude například očekávat, že by centrální banka mohla svůj závazek posunout na 29 korun za euro nebo právě až na oněch 30 korun za euro. Ani jednu z variant nelze zcela vyloučit,“ reaguje Kovanda.

Současná reakce trhu je ale podle něj přepjatá a očekává, že po únorovém zasedání ČNB by mělo dojít k výraznější korekci ve směru posílení koruny.

„Myslím, že v únoru nejprve sáhnou po „slabší zbrani“ ze svého arzenálu nekonvenčních měnověpolitických zásahů, a deklarují časový posun hranice ukončení stávajícího intervenčního režimu do druhé poloviny roku 2016, případně až za jeho horizont,“ předpovídá výsledek jednání bankovní rady Kovanda.

Eura na dovolenou teď nekupujte

Eura na letní dovolenou každopádně analytici nyní kupovat nedoporučují. Novák by počkal minimálně na už zmiňované jednání ČNB v únoru. „Předpokládám, že po tomto zasedání koruna mírně posílí a bude možné eura koupit blíže 28 CZK/EUR, případně ještě níže,“ říká.

„Pokud ČNB svůj závazek zatím neposune a pokud tak neučiní ani do léta, nemyslím si, že by měla být koruna v době dovolených vůči euru na výrazně slabší hodnotě, než je dnes. Je dokonce možné i její určité posílení vůči euru oproti dnešním hodnotám,“ říká Kovanda.

„Možná se může jevit jako prozíravější nakoupit nyní dolary a před létem je směnit za eura nebo koruny, dle potřeby. Jakákoli predikce, jak známo, je ovšem zvláště na devizových trzích ošemetná,“ dodává.

Dolar bude posilovat dál

U dolaru bude situace jiná. „Dolar totiž v průběhu letošního roku pravděpodobně bude dále posilovat vůči euru, a to z důvodu poměrně svižného růstu americké ekonomiky a také z důvodu souvisejícího očekávaného zpřísňování měnové politiky americkou centrální bankou ve druhé polovině letošního roku,“ říká Kovanda.

V roce 2016 by tak dolar podle něj mohl posílit až na vzájemnou paritu (kurz 1:1) s eurem, poprvé od roku 2002. „V rámci tohoto svého zhodnocování posílí americká měna i proti koruně,“ pokračuje Kovanda.

Dolar v bankách a směnárnách za 25 korun je podle Nováka reálný v horizontu příštího půl roku.

 

Právě se děje

Další zprávy