Euro za 26,20 koruny. Po konci intervencí bude kurz pohyblivější než dosud, čekají analytici

Janis Aliapulios Ekonomika Marek Miler, Janis Aliapulios, Ekonomika
3. 1. 2017 11:14
Vůči hlavní evropské měně může česká koruna posílit do konce roku o 3,2 procenta. Vyplývá to z předpovědí analytiků ohledně kurzu po ukončení intervencí.
Koruna, euro - ilustrační foto
Koruna, euro - ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha – Na konci letošního roku by se česká měna mohla obchodovat za 26,2 koruny za euro. Jde o průměr odhadů třinácti bank a institucí, které se zúčastnily průzkumu Hospodářských novin; zahrnuty jsou i dříve zveřejněné odhady tří velkých zahraničních bank.

Vůči hlavní evropské měně by tak česká koruna posílila o 3,2 procenta. Prognózy se pohybují od 25,5 koruny za euro (což byl odhad ING Bank) až po setrvání na dosavadní úrovni 27 korun za euro (Conseq).

Všichni oslovení analytici se shodují na tom, že Česká národní banka přestane během letošního roku uměle oslabovat korunu. Měnové intervence zavedla v listopadu 2013. Od té doby nedovoluje, aby česká měna posílila pod hranici 27 korun za euro. Opatření tehdy bankéři zdůvodňovali obavami o nezdravý pokles spotřebitelských cen, který se označuje jako deflace. Aby ČNB slibovaný kurz udržela, nakoupila dosud eura za více než 800 miliard korun.

Termín ukončení intervencí bankovní rada už několikrát odložila, protože se nedařilo zrychlit inflaci na požadovanou úroveň – takzvaný inflační cíl ČNB je na úrovni dvou procent. Nyní bankovní rada uvádí, že intervence skončí pravděpodobně v polovině roku. Nízká inflace odeznívá – podle zatím posledních čísel stoupla v listopadu loňského roku meziročně na 1,5 procenta – a tuzemské ekonomice se daří.

Případné posílení měny sníží příjmy exportérům, a odstraní tak faktor, který pomáhal tuzemské ekonomice. Slabá koruna podle centrálních bankéřů přispěla k rekordní zaměstnanosti v Česku a k jednomu z nejrychlejších růstů HDP v Evropské unii.

Výrazně silnější koruny se ale firmy nemusí obávat. Analytici jsou také přesvědčeni, že ČNB velké výkyvy kurzu nedovolí a v případě potřeby zasáhne prodejem nebo nákupem korun.

Příležitost v možném posílení koruny vidí i zahraniční investoři. Začali víc nakupovat aktiva v české měně, zejména státní dluhopisy, jejichž výnosy se tak dostaly do záporných hodnot. Spekulanti věří, že po ukončení intervencí na posílení koruny rychle vydělají.

"Přítomnost spekulativního kapitálu bude znamenat zvýšené výkyvy kurzu po exitu (ukončení intervencí – pozn. red.)," myslí si analytický tým Komerční banky vedený Janem Vejmělkem. "I když bude centrální banka v případě potřeby intervenovat na obou stranách, tedy proti rychlému posílení i oslabení, budou pohyby kurzu výrazně vyšší, než na co jsme z posledních měsíců zvyklí," uvádí Vejmělek.

Čtěte více na webu Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy