Euro při své činnosti využívá téměř polovina českých firem. Ukázal průzkum

ČTK ČTK
3. 6. 2024 12:53
Euro při své činnosti využívá téměř polovina českých firem. Ukázal průzkum

Euro při své činnosti využívá téměř polovina českých firem a podnikatelů, v případě podniků s obratem nad 40 milionů korun jsou to dokonce čtyři pětiny. Vyplývá to z průzkumu ČSOB Index očekávání firem. Agentura Datank se dotazovala 400 respondentů v březnu a dubnu.

"Zatímco o přechodu od české koruny k euru se vedou politické, ekonomické i společenské debaty, mezi firmami a podnikateli se nálada postupně obrací ve prospěch vstupu do eurozóny, ve které je nyní dvacet z celkem 27 zemí Evropské unie," uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

ČSOB se v letošním roce v rámci Indexu očekávání firem poprvé zaměřila i na hloubkové prověření stavu "eurizace" českého podnikatelského prostředí. "Potvrdilo se, že naše firmy a podnikatelé jsou s eurem silně propojeni a naprosto standardně ho využívají ve své obchodní činnosti, a to od zahraničních plateb, přes tržby z prodeje výrobků a domácí platby, ke splácení úvěrů a účetnictví až po výplaty a hrazení nájmů. Lze předpokládat, že provázanost naší ekonomiky s eurem se bude dál prohlubovat," doplnil Prokop.

 

Právě se děje

Další zprávy