Euro je nejlevnější od konce intervencí, koruna dál posiluje

ČTK ČTK
19. 7. 2017 12:00
Za dnešním posílením české měny nestojí podle ekonomů žádná konkrétní data z české ekonomiky, ale rostoucí počet globálních finančních institucí, které upozorňují, že Česká národní banka zvýší své úrokové sazby už 3. srpna.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Kurz české měny se dnes dopoledne dostal pod hranici 26,03 koruny za euro. Koruna je vůči euru nejsilnější od listopadu 2013, kdy Česká národní banka (ČNB) zahájila kurzové intervence s cílem oslabit měnu. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Za dnešním posílením české koruny nestojí podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy žádná konkrétní data z české ekonomiky, ale rostoucí počet globálních finančních institucí, které avizují, že ČNB zvýší své úrokové sazby už na svém zasedání 3. srpna.

"V tuto chvíli pravděpodobnost tohoto scénáře činí 60 procent," doplnil Kovanda. Korunu by podle něj nemělo oslabit ani plánované čtvrteční zveřejnění červnových údajů k cenám průmyslových výrobců.

Srpnové navýšení sazeb očekává podle makléře skupiny Roklen Radka Pavlíčka například bankovní gigant Bank of America. Sazby by se podle jejích odhadů měly zvýšit o 20 bodů, tedy na 0,25 procenta.

Bankovní rada ČNB koncem června jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Zároveň rada informovala o tom, že pravděpodobně zvýší úrokové sazby ve třetím čtvrtletí letošního roku tak, jak to předpokládá aktuální prognóza centrální banky. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je od listopadu 2012 na 0,05 procenta.

K dolaru i euru koruna postupně posiluje od začátku letošního dubna, kdy ČNB ukončila režim devizových intervencí. S pomocí intervencí udržovala centrální banka od listopadu 2013 kurz na úrovni 27 korun za euro kvůli hrozící deflaci, tedy snížení cenové hladiny.

 

Právě se děje

Další zprávy