Euro padá, vlády si v reakci na kroky ECB půjčují levněji

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 1. 2015 12:20
Euro je k dolaru nejníže od září 2003. Evropské akcie se naopak vyhouply na nové maximum. Z klesajících nákladů na půjčky se mohou radovat vlády.
Šéf ECB Mario Draghi podle očekávání pustil euro z kopce.
Šéf ECB Mario Draghi podle očekávání pustil euro z kopce. | Foto: Reuters

Londýn - Euro po čtvrtečním rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) pumpovat do ekonomiky peníze prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů pokračuje v propadu. K americkému dolaru dnes sestoupilo na nové jedenáctileté minimum a dostalo se pod hranici 1,13 USD.

Krok ECB srazil dnes také náklady evropských vlád na půjčky na nová rekordní minima. Evropské akcie navázaly na růst z posledních dní a dopoledne se vyhouply na nové maximum za posledních sedm let.

Šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek oznámil, že bude měsíčně na nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů vynakládat celkem 60 miliard eur (1,7 bilionu Kč). Program by měl trvat minimálně do září příštího roku. ECB si nechala otevřenou možnost, že nákupy cenných papírů by mohly pokračovat i déle než avizovaných 18 měsíců, což by podle obchodníků mohlo euro držet pod tlakem.

Euro vůči dolaru ztratilo ve čtvrtek dvě procenta, což byl nejprudší celodenní pokles za více než tři roky. Dnes euro k dolaru sestoupilo až na 1,1258 USD, tedy nejníže od září 2003. Naposledy ztrácelo zhruba 0,7 procenta a má namířeno k šestému ztrátovému týdnu v řadě.

Překvapení z rozložení rizika

Nový stimulační program překvapil některé investory kromě svého rozsahu i tím, že ECB hodlá nést pětinu rizika spojeného s držením dluhu. Zbytek převezmou národní centrální banky. Někteří investoři přitom předpokládali, že v eurozóně žádné rozložení rizika nenastane. Na nákupním seznamu ECB zároveň budou i dluhopisy se splatností až 30 let. To je podstatně déle, než mnozí čekali, podotkla agentura Reuters.

Náklady evropských vlád na půjčky dnes klesly na nová rekordní minima. Výnosy u desetiletých dluhopisů německé vlády sestoupily až na rekordní minimum 0,368 procenta. U třicetiletých německých dluhopisů se výnosy vůbec poprvé dostaly pod jedno procento. Na rekordní minima sestoupily například i desetileté dluhopisy španělské vlády. Výnosy řeckých dluhopisů klesaly také, doléhala na ně ale nejistota před nedělními volbami v Řecku.

Posilují také evropské akcie. Panevropský index FTSEurofirst 300 se v úvodu obchodování vyhoupl na nové sedmileté maximum. Od začátku roku zpevnil o více než sedm procent, a předčil tak americkou Wall Street, jejíž širší index letos zatím přidává 0,2 procenta.

Z poklesu jednotné evropské měny budou podle pozorovatelů těžit akcie citlivé na hospodářský vývoj, jako jsou akcie výrobců aut. Tyto tituly dnes dopoledne patřily k hlavním tahounům na evropském trhu a třeba akcie BMW stouply o více než čtyři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy