EU ustoupila Volkswagenu. Dostal víc času na vysvětlení vyšších emisí

ČTK ČTK
20. 11. 2015 13:06
Začátkem listopadu Volkswagen přiznal, že zhruba 800 000 jeho vozů vypouští do ovzduší více emisí oxidu uhličitého, než doposud tvrdil. Evropská komise poté automobilku požádala o podrobnosti a pohrozila jí pokutou kvůli vysokým hodnotám CO2. V dopisu z 9. listopadu Komise automobilku vyzvala, aby podrobnosti poskytla do deseti dnů. Nyní termín prodloužila. Volkswagenu dnes také vyprší konečný termín, do kterého má předložit plán na úpravu vozů umožňujících falšování emisních testů kalifornským úřadům.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise poskytla německému automobilovému koncernu Volkswagen více času na předložení podrobností o nesrovnalostech v údajích o emisích oxidu uhličitého (CO2). Mluvčí Komise dnes uvedla, že firma musí požadované informace poskytnout do konce roku. O prodloužení lhůty, která vypršela ve čtvrtek, požádal Volkswagen.

Koncern začátkem listopadu přiznal, že zhruba 800 000 jeho vozů vypouští do ovzduší více emisí oxidu uhličitého, než doposud tvrdil. Evropská komise poté automobilku požádala o podrobnosti a pohrozila jí pokutou kvůli vysokým hodnotám CO2. V dopisu z 9. listopadu Komise Volkswagen vyzvala, aby podrobnosti poskytl do deseti dnů.

Volkswagen od září čelí skandálu kolem falšování testů emisí oxidů dusíku u naftových vozů. Nesrovnalosti ohledně emisí oxidu uhličitého zahrnují rovněž benzinové automobily.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Volkswagenu dnes vyprší konečný termín, do kterého má kalifornským úřadům předložit plán na úpravu vozů umožňujících falšování emisních testů. Pokud koncern nepředstaví regulátorům ve Spojených státech uspokojivé řešení, budou mu podle agentury DPA hrozit postihy, včetně možného vyloučení problémových automobilů ze silničního provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy