Evropa si došlápne na Amazon. Prověřuje, zda obří e-shop nešikanuje menší obchodníky

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 7. 2019 21:00
Evropské antimonopolní orgány prověří, zda americká internetová společnost Amazon neporušuje pravidla hospodářské soutěže. Evropská komise ve středu oznámila, že zahajuje vyšetřování, aby zjistila, zda se Amazon chová podle předpisů ve vztahu k obchodníkům, kteří své zboží nabízejí prostřednictvím Amazonu. Pokud zjistí pochybení, může Amazonu vyměřit pokutu odpovídající až deseti procentům jeho ročních tržeb a v konečném důsledku firmu přimět ke změně chování. Amazon uvedl, že bude s vyšetřovateli plně spolupracovat.
Foto: Reuters

Příjmy ze zboží nabízeného třetími stranami činí podle Amazonu již 58 procent jeho hrubých tržeb. Pokud Evropská komise pochybení ze strany firmy zjistí, hrozí jí miliardová pokuta. Změnu postoje vůči třetím stranám nařídil americkému internetovému gigantu již německý úřad pro kontrolu hospodářské soutěže.

EK se při svém šetření zaměří na dohody, které Amazon uzavírá s firmami, jež výrobky na jeho platformě Marketplace nabízejí. Ty mu umožňují analyzovat a využívat takto získané údaje, což podle komise může ohrožovat hospodářskou soutěž, protože to firmě nad těmito obchodníky poskytuje tržní výhodu. Amazon totiž vystupuje v dvojí roli - jako nákupní platforma a prodejce zároveň.

Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová dnes uvedla, že vyšetřit postoj Amazonu je důležité, protože stále více Evropanů nakupuje na internetu. "Elektronický obchod posílil konkurenci v maloobchodě a přinesl větší výběr a lepší ceny. Musíme zajistit, aby velké internetové platformy neomezovaly tyto výhody prostřednictvím postupů, které potlačují konkurenci," uvedla.

Partner právnické firmy Norton Rose Fulbright Ian Giles upozornil, že v případě Amazonu musí EK prokázat, že standardní dohody s obchodníky potlačují konkurenci, protože nějakým způsobem umožňují Amazonu využívat data k manipulaci s výsledky trhu nebo že Amazon nějakým způsobem zneužívá svého dominantního postavení.

Je to sice poprvé, co se EK přímo zaměří na online retailový obchodní model Amazonu, společnost ale už byla v EU vyšetřována dvakrát, a to kvůli daním a kvůli praktikám při prodeji elektronických knih.

Amazon již uvedl, že bude s vyšetřovateli plně spolupracovat. Jak dříve napsala agentura Bloomberg, v konečném důsledku by šetření mohlo vést ke změně způsobu fungování firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy