Boj s hrozbou záplav už v Česku spolykal miliardy. Které projekty mají živel přemoci?

Radim Klekner Radim Klekner
29. 6. 2019 13:31
Od roku 2010 investovalo Česko obrovské částky do protipovodňových opatření. Jen z evropských fondů k nám přišlo v rámci Operačního programu Životní prostředí téměř pět miliard korun. Ochrana před povodněmi dnes ale nezahrnuje pouze stavbu přehrad a úpravy vodních toků. Doplňují je opatření, jež mají v krajině pomoci v boji s postupujícím globálním oteplováním provázeným extrémními projevy počasí a přetrvávajícím suchem.
Jindy klidný Jílovský potok na Děčínsku. Obvykle jde přeskákat suchou nohou po kamenech.
Jindy klidný Jílovský potok na Děčínsku. Obvykle jde přeskákat suchou nohou po kamenech. | Foto: Michaela Švarcová

Čekání na velkou vodu

Jedny z posledních velkých záplav stihly Česko v roce 2010. Protipovodňová opatření postavená po tomto datu otestovala další velká vodal počátkem června 2013 zejména v oblasti Středočeské pahorkatiny a na severu Čech. Povodně si tehdy vyžádaly 15 lidských životů.

Zpráva Povodí Labe k povodním z roku 2013, kdy byla řada staveb teprve ve výstavbě či nebyla ještě zahájena, konstatovala devastující průtoky zejména na pravých přítocích Labe s následným přelitím hrází. Řada protipovodňových opatření, jako například u Hradce Králové, se ukázala být funkční.

Škody byly vyčísleny na více než deset miliard korun.

Hodnotící zpráva vlády o programech prevence před povodněmi v letech 2015 a 2017 v gesci ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí označuje dokončená opatření za velmi úspěšná.

"Opatření na ochranu před povodněmi, která státní podnik Povodí Vltavy realizoval od roku 2010 až doposud, se jednoznačně osvědčila, některá z nich dokonce i v případě, kdy byla teprve ve stavu rozestavěnosti a musela čelit náhlé povodni," potvrzuje Hugo Roldán ze státního podniku Povodí Vltavy.

 

Právě se děje

Další zprávy