EU a USA dosáhly dohody o výměně dat. Ta má chránit občany i firmy, tvrdí eurokomisařka

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 2. 2016 18:56
Evropská komise a Spojené státy americké se po několika měsících dohodly na transatlantické výměně dat. Dohoda má zaručit ochranu dat evropských občanů a zároveň dává právní jistotu firmám.
Eurokomisařka Věra Jourová
Eurokomisařka Věra Jourová | Foto: ČTK

Štrasburk - Evropská komise a USA dosáhly dohody o transatlantické výměně dat. Informovala o tom eurokomisařka Věra Jourová. Na následné tiskové konferenci uvedl místopředseda komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip, že komise dnes dala nové dohodě zelenou.

Dohoda prý zaručuje ochranu dat evropských občanů, ke které se USA písemně zavázaly, a zároveň dává právní jistotu firmám. V platnost by podle Jourové mohla vstoupit za tři měsíce.

Ansip rovněž zdůraznil, že dohoda je "proces", který lze v případě problémů přehodnotit. Komise podle něj dohodu přezkoumá jednou ročně, poprvé už příští rok.

USA se v rámci dohody písemně zavazují, že přístup amerických úřadů k evropským datům z důvodů prosazování práva a národní bezpečnosti bude mít jasná omezení a bude podléhat kontrole. "Je to unikátní krok, který Spojené státy učinily ve snaze obnovit důvěru v transatlantických vztazích," podotkla Jourová.

Bude existovat písemný závazek, že u dat převáděných z EU do Spojených států je vyloučeno jejich hromadné sledování zpravodajskými službami. V USA kvůli věci vznikne speciální ombudsmanský úřad, nezávislý na bezpečnostních službách. Evropští občané také budou moci dosáhnout nápravy situace. Ansip zdůraznil, že pokud se vyskytnou stížnosti, bude je příslušný orgán řešit "okamžitě".

"Myslím, že to je silný a bezpečný rámec pro budoucnost toků dat mezi Evropou a Amerikou," prohlásila eurokomisařka. Dohodnutý model bude podle ní průběžně kontrolován - aby bylo zajištěné, že funguje odpovídajícím způsobem.

Evropská komise a Spojené státy jednaly o nové dohodě od října, kdy unijní soud svým rozhodnutím zrušil dosavadní právní rámec předávání dat mezi EU a USA.

 

Právě se děje

Další zprávy