Estonsko bude kvůli praní špinavých peněz vyšetřovat Danske Bank

ČTK ČTK
27. 2. 2018 20:56
Úřak tak reaguje na zprávy médií, podle nichž banka patrně věděla o podezření z praní špinavých peněz ve své estonské součásti už v roce 2013.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Tallinn/Kodaň - Estonský úřad pro regulaci finančního sektoru (FSA) začne vyšetřovat dánský finanční ústav Danske Bank. Reaguje tak na zprávy médií, podle nichž banka patrně věděla o podezření z praní špinavých peněz ve své estonské součásti už v roce 2013. Uvedla to ve středu agentura Reuters.

Úřad chce zjistit, zda největší dánská banka vědomě nezatajila informace při vyšetřování estonské součásti v roce 2014. Vyšetřováním FSA reaguje na zprávy dánského listu Berlingske, britského The Guardian a dalších, že na praní špinavých peněz spojených s Ruskem prostřednictvím estonské součásti upozornil informátor už v prosinci 2013.

Tyto aktivity se podle médií týkají firem registrovaných v Británii, které mají účet u Danske Bank v Estonsku. Informátor podle nich sdělil managementu banky, že jedna z těchto firem - Lantana Trade LLP - prováděla podezřelé platby a že má zřejmě vazby na lidi v Rusku.

FSA sdělil, že jeho vyšetřování estonské součásti Danske Bank v roce 2014 odhalilo "rozsáhlé, dlouhodobé a systematické porušování předpisů proti praní špinavých peněz". V té době úřad ale nezjistil, že existuje interní materiál, který si klade otázky, kdo firmu Lantana ve skutečnosti vlastní. Pokud měla Danske Bank o tomto zákazníkovi informace, které inspekci neposkytla, byla závažným způsobem porušena pravidla, poznamenal úřad.

Akcie banky na zprávu dnes zareagovaly propadem o tři procenta na 242,50 dánské koruny.

Za porušování předpisů týkající se praní špinavých peněz byla ústavu Danske Bank loni v Dánsku vyměřena pokuta 12,5 milionu dánských korun (42,7 milionu Kč). Banka to oznámila v prosinci a současně uvedla, že byly z tohoto důvodu vyšetřovány její pobočky v Litvě a Lotyšsku.

 

Právě se děje

Další zprávy