Estonci rozšíří dopravu zdarma z metropole i na regionální autobusy

ČTK ČTK
5. 6. 2018 11:10
Opatření, které vstoupí v platnost 1. července, se nedotkne vlaků ani dopravních prostředků v jiných estonských městech.
Tallinn, ilustrační foto.
Tallinn, ilustrační foto. | Foto: VisitTallinn/Instagram

Tallinn - Estonsko od 1. července rozšíří systém veřejné dopravy zdarma z hlavního města na regionální autobusy v celé zemi. Opatření se nedotkne vlaků ani dopravních prostředků v jiných estonských městech, napsal ve svém dnešním internetovém vydání francouzský deník Le Figaro.

Autobusy, tramvajemi a trolejbusy mohou cestovat bez placení již od roku 2013 obyvatelé Tallinnu, který s tímto krokem přišel jako první hlavní město na světě. Cílem bylo přimět lidi, aby veřejné dopravě dávali přednost před auty, a usnadnit cestování nejchudším. Podmínkou pro cestování zdarma po půlmilionové metropoli je trvalý pobyt v Tallinnu, nárok na něj nemají turisté ani Estonci, kteří jsou ve městě jen na návštěvě.

Od doby, kdy se za veřejnou dopravu v Tallinnu již nemusí platit, se zvýšil počet jejích uživatelů a opatření do města také přilákalo nové obyvatele. Vláda nyní navýší subvence regionálním provozovatelům autobusových linek, aby jim vyrovnala vzniklé ztráty z chybějícího prodeje jízdenek.

 

Právě se děje

Další zprávy