Mnozí dodavatelé nutí zákazníkům spotové ceny, může to být protizákonné, varuje úřad

ČTK ČTK
12. 9. 2022 12:36
Řada dodavatelů energií se snaží převést zákazníky z běžných ceníkových či fixovaných produktů na takzvané spotové ceny, tedy okamžité tržní ceny, které se neustále mění. Protože způsob stanovení ceny ale dodavatelé často mění jednostranným oznámením, podobně jako by šlo o prostou úpravu ceníku, může tento postup být v rozporu se zákonem. V tiskové zprávě to uvedl Energetický regulační úřad.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Pokud dodavatel energií zákazníkovi tuto změnu pouze jednostranně oznámí a původní smlouva takový postup výslovně neumožňuje, klient se musí přesto ohradit a sdělit dodavateli, že smlouvu považuje za neúčinnou.

"Pokud se na Energetický regulační úřad dovolá spotřebitel a stěžuje si na násobné zvyšování záloh, typicky za tím stojí právě spotový produkt. Ty se dnes těší oblibě zvlášť u menších dodavatelů, kteří nemají dostatečné finanční rezervy a riziko cenových výkyvů přenášejí na zákazníky," uvedl člen Rady Energetického regulačního úřadu Ladislav Havel.

Úřad přitom před spotovými produkty opakovaně varuje. Ačkoliv zákon takové produkty přímo nezakazuje, pro spotřebitele představují velké riziko. Nemají totiž pevný ceník. Ceny dodávky se u nich určují podle vzorce, který bezprostředně odráží ceny na burze. A ty v poslední době dosahovaly rekordních hodnot.

Někteří spotřebitelé na podobnou nabídku přistoupili dobrovolně, ať už podepsali novou smlouvu, nebo dodatek ke smlouvě stávající. V současnosti se však množí případy, kdy se dodavatelé snaží odběratele převést na spotové produkty pouze na základě oznámení.

Takové oznámení se přitom podle úřadu často tváří, jako by šlo o změnu ceny nebo drobnou úpravu smluvních podmínek, a to v souladu se zákonem i s původní smlouvou. Typickým argumentem dodavatelů bývá mimořádná situace na trhu s energiemi. Tento postup však podle úřadu může být - a ve většině případů také bývá - v rozporu se zákonem, který vymezuje situace, kdy může dodavatel smlouvu jednostranně změnit.

"Vše je otázkou původní smlouvy, zda takto výraznou změnu dodavateli výslovně umožňuje. Tady už totiž nejde jen o možnou jednostrannou změnu, kterou připouští zákon a upravuje náležitosti oznámení. Zjednodušeně by se dalo říct, že dodavatel nabízí smlouvu úplně novou, a to nemůže udělat jen tak. Se spotřebitelem se musí dohodnout a získat jeho souhlas. V opačném případě půjde o změnu neúčinnou," uvedla členka Rady Energetického regulačního Markéta Zemanová.

Energetický regulační úřad ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje úpravu energetického zákona, která zpřísní podmínky, za kterých dodavatelé mohou spotové produkty nabízet. Spotřebitelé by měli získat možnost podobné produkty kdykoliv vypovědět bez sankce, i kdyby šlo o smlouvy na dobu určitou.

Úřad také navrhuje přísnější pravidla pro výpočet záloh tak, aby se počítaly zpětně, a to z již známých cen, nikoliv podle odhadů budoucího vývoje.

 

Právě se děje

Další zprávy