ERÚ navrhuje, aby si dodavatelé energií navýšili jmění a povinně se pojistili

ČTK ČTK
8. 2. 2022 14:05
Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje navýšení základního jmění společností, které dodávají energie, ale i jejich povinné pojištění. Pojistné plnění by například po předem stanovenou dobu pokrylo spotřebiteli rozdíl mezi cenami v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a cenami původního dodavatele. Návrhy zaslal úřad ministerstvu průmyslu a obchodu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v reakci na pád některých dodavatelů v polovině ledna pověřil energetický úřad, aby předložil návrhy na řešení současné situace na trhu a také strategický výhled, případně i konkrétní legislativní návrhy. 

"První sada deseti návrhů z loňského prosince mapovala možnosti státu v boji proti vysokým cenám energií. Nešlo však o ucelený soubor v tom smyslu, že by veškerá opatření měla být zaváděná současně. Některé návrhy jsou například vzájemnými substituty, ne všechny jsou podle ERÚ navíc stejně efektivní," uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Podle něj však v této oblasti však nemůže rozhodovat úřad, rozhodnutí dopadající na státní rozpočet a zasahující do volného trhu jsou v rukou vlády a zákonodárců, kteří mají potřebné zmocnění. "Částečně návrhy bude nutné předjednat také s Evropskou unií, dotýkají-li se společného unijního trhu," řekl Trávníček.

Druhý soubor 30 návrhů se týkal dodavatelů a jejich nových povinností, dále se věnoval dílčím nedostatkům v dodávce poslední instance a také kompetencím, které bude úřad, potažmo stát, potřebovat, má-li na nová pravidla dohlížet.

"Oblast nových kompetencí z velké části odráží nová pravidla, která budeme potřebovat pro dohled nad novými povinnostmi. Jedná se například o zmocnění dožadovat se pravidelně podkladů dokládajících zajištění dodávek energií na straně dodavatele. Mezi další patří požadavek na to, abychom při udělení licence mohli posuzovat spolehlivost dodavatele, což dnes nemůžeme. Úřad by pak mohl lépe bránit například řetězení licencí u nespolehlivých dodavatelů," doplnil Trávníček.

Další z navrhovaných možností je povinnost průběžné certifikace nebo pravidelných auditů pro všechny dodavatele. "ERÚ přitom rovnou navrhuje, že je pravidla možné aplikovat různě přísná podle toho, zda jde o dodavatele, který energie dodává koncovým zákazníkům, nebo dodavatele, který obchoduje pouze na velkoobchodním trhu. Přísnější pravidla by museli dodržovat ti, kteří dodávají přímo spotřebitelům," uvedl Trávníček.

U režimu DPI se návrhy týkají například možnosti odejít zrychleně z tohoto režimu k řádnému dodavateli, přičemž spotřebitel by mohl být novým dodavatelem převzat i zpětně od začátku DPI. Hovoří se také o možnosti, kdy by úřad ceny DPI přímo stanovil. Dnes jsou tyto ceny věcně usměrňované.

V polovině října ukončila činnost skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, která dodávala energie zhruba 900 000 klientům. Následně skončila řada dalších menších dodavatelů.

Při dalším růstu cen nelze přitom podle Trávníčka další pády dodavatelů vyloučit. "Pokud se ceny burzy během letošního roku stabilizují, stabilizují se i samotní dodavatelé. Při dalším růstu cen však nelze pády dodavatelů vyloučit vzhledem k tomu, že burza opakovaně pokořila historická cenová maxima, což je bezprecedentní vývoj, na který se nemohl trh ani dodavatelé připravit," řekl předseda Rady ERÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy