ERÚ zvýší regulovanou cenu plynu, domácnosti prý přesto ušetří. O elektřině ještě není jasno

Jiří Hovorka Petr Lukáč Jiří Hovorka, Petr Lukáč
Aktualizováno 29. 11. 2016 10:43
Regulátor očekává zlevnění takzvané silové složky, která tvoří zbytek ceny zemního plynu a určují ji sami dodavatelé. U cen elektřiny záleží podle úřadu na tom, v jakém rozsahu a formě přijde od Evropské komise potvrzení takzvaných notifikací pro podporované zdroje v ČR.
Plynový zásobník, ilustrační foto.
Plynový zásobník, ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Domácnosti příští rok zřejmě ušetří na platbách za zemní plyn. Celková cena by měla příští rok podle propočtů Energetického regulačního úřadu klesnout v průměru o tři až pět procent.

Regulátor sice od ledna zdraží regulovanou složku ceny v průměru o necelá tři procenta, která tvoří asi pětinu výsledné ceny, očekává ale pokles takzvané silové složky, která tvoří zbytek ceny a určují ji sami dodavatelé. Cena plynu na světových trzích totiž opět klesla.

Zlevnění plynu v příštím roce už potvrdili i někteří dodavatelé. Největší z nich - společnost innogy ČR (dříve RWE) - sníží od února 2017 cenu podle předběžných odhadů o čtyři procenta.

U cen elektřiny je situace složitější, u ní regulovaná cena může ze začátku příštího roku výrazně klesnout. Podle ERÚ záleží na tom, v jakém rozsahu a formě přijde od Evropské komise potvrzení takzvaných notifikací pro podporované zdroje v ČR.

Vitásková dnes zvedla, že zatím nevypíše podporu pro drtivou většinu obnovitelných zdrojů.  A to přesto, že Evropská komise, na jejíž rozhodnutí se celý rok čekalo, včera podporu posvětila.

"V této chvíli nemáme tento dokument v ruce. Věříme, že ho v řádu hodin obdržíme," řekla Vitásková.  Pak ho úřad prozkoumá a rozhodne, zda vydá opravné cenové rozhodnutí. "Jsme připraveni nové cenové rozhodnutí vydat bezodkladně," dodala k možnosti, že notifikace z Bruselu bude v pořádku.

Pokud by Vitásková rozhodnutí nezměnila, mohly by ceny elektřiny pro domácnosti na začátku roku teoreticky výrazně klesnout. "Pokud by k vypsání podpory nedošlo, zákazník by na regulované složky z ceny elektřiny ušetřil zhruba 21 procent," říká .
Kalkulace Vitáskové vychází z toho, že spotřebitel platí v regulované složce ceny, která u elektřiny tvoří zhruba polovinu celkové ceny, právě i poplatek na podporu obnovitelných zdrojů.

Nevypsání podpory by však znamenalo nejistotu a téměř jistý krach pro tisíce majitelů solárních a větrných elektráren či bioplynových stanic. Ti jsou na původně přislíbené podpoře existenčně závislí. Tvrdě by to dopadlo i na banky, které na výstavbu obnovitelných zdrojů poskytly úvěry za stovky miliard korun. Nejde přitom jen o takzvané "solární barony", ale také o tisíce domácností s malou fotovoltaickou elektrárnou na střeše rodinného domu.

Pokud ERÚ vydá opravné cenové rozhodnutí na základě potvrzení z Evropské komise, měla by regulovaná cena stagnovat nebo mírně klesnout, dodali zástupci regulačního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy