Řidičům v autě může ležet "erární" rouška nebo šátek. Dříve šlo o součást autolékáren

Ekonomika Ekonomika
17. 3. 2020 19:14
V Česku se kvůli pandemii koronaviru skloňuje v posledních dnech hlavně jedno slovo - rouška. Kvůli nedostatku této zdravotnické pomůcky na trhu si ji řada lidí začala vyrábět sama. Na sociálních sítích se současně s tím začala také objevovat rada, že roušku lze najít také ve starší verzi autolékárniček. Její použití ale není vhodné, jde o plastovou roušku určenou k první pomoci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Před rokem 2011 patřila ochranná maska s výdechovou chlopní k povinné výbavě autolékáren. Jednalo se ale o resuscitační roušku,která primárně slouží při první pomoci, nikoliv tu zdravotnickou na ústa a nos.

O několik let později, s legislativní úpravou v říjnu 2018, zmizel z lékárničky kromě například náplasti s polštářkem také trojcípý šátek. Ten přitom skutečně může posloužit jako ochrana úst a nosu. V minulých dnech se k použití šátku jako jedné z variant přiklonilo i ministerstvo zdravotnictví.

"Stačí jednoduchý šátek a do něj vložit kapesníček," nechal se slyšet šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch. Na obyvatele apeloval například i ministr vnitra Jan Hamáček. Žádal je, aby využili jakéhokoli prostředku k zakrytí úst a nosu, aby se minimalizovalo riziko nákazy.  V povinné výbavě autolékárniček byla ještě před rokem 2011 třeba i resuscitační maska.

Ti, kterým ve vozidle leží starší autolékárna, si tedy aspoň dočasně mohou při zahalování úst a nosu vystačit s šátkem. Lidé po přijetí vyhlášky totiž nemuseli lékárny měnit.

Bez zakrytých úst a nosu není od tohoto úterý možné jezdit MHD v Praze a Brně, zákazem se řídí i některá další města. Krizový štáb hlavního města také doporučil obchodníkům, aby nevpouštěli do obchodů lidi bez ochranných roušek. Respirátorů a roušek je v ČR nedostatek už od ledna, kdy epidemie koronaviru ochromila Čínu.

Povinný obsah autolékárničky od 1. října 2018

  • 3x obvaz hotový s 1 polštářkem 
  • 3x obvaz hotový s 2 polštářky
  • 1x hladká náplast - cívka 
  • 1x škrtící pryžové obinadlo
  • 1x pryžové latexové rukavice
  • 1x nůžky
  • 1x isotermická folie 

Video: Lidé v pražské MHD dodržují nařízení a zakrývají si ústa i nos

Lidé v pražské MHD dodržují nařízení a zakrývají si ústa i nos | Video: Erika Šedivá
 

Právě se děje

Další zprávy