EPH uzavře v Německu dvě uhelné elektrárny, Křetínského firma získá vysoké odškodnění

ČTK ČTK
1. 4. 2021 15:13
Německý regulační úřad pro energetiku Die Bundesnetzagentur (BNeTZA) vybral další tři elektrárny, které od 8. prosince nebudou smět spalovat uhlí. Země je v rámci svého postupného odklonu od uhelné energetiky odškodní prémiemi. S odkazem na sdělení úřadu o tom ve čtvrtek informovala agentura DPA.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Spolkový úřad v aukci prémií rozhodl, že příspěvek na odstavení získají dvě velké černouhelné elektrárny a jedno menší zařízení. Jedna elektrárna má výkon 757 megawattů (MW) a stojí v přístavu Wilhelmshaven.

Dalšími jsou elektrárna Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko o výkonu 690 MW a malé zařízení Deuben v Sasku-Anhaltsku o výkonu 67 MW, obě patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

"Zmíněné elektrárny nebudou moci vyrábět a dodávat elektřinu od 8. prosince 2021. Toto rozhodnutí ještě podléhá přezkoumání a schválení ze strany provozovatelů přenosových soustav a síťového regulátora," řekl mluvčí podniku EPH Daniel Častvaj.

"Operátorem Deubenu je Mibrag, který je rovněž součástí EPH, respektive jeho dceřiné společnosti EP Power Europe," připomněl také mluvčí.

"Tento krok sníží produkci oxidu uhličitého v portfoliu elektráren EPH přibližně o 2,5 milionu tun ročně. EPH připravuje - ve spolupráci s představiteli regionů - následný rozvoj obou lokalit," dodal. 

Výši přiděleného odškodného pro tři elektrárny spolková agentura nesdělila. Dodala ale, že zájem o příspěvky na odstavení byl vyšší, než mohla uspokojit.

V první aukci koncem loňského roku získalo příspěvek od spolkové agentury na ukončení činnosti 11 elektráren s celkovým výkonem téměř 4800 megawattů. Tehdy si mezi sebou rozdělily 317 milionů eur (8,3 miliardy Kč).

Celkem je v plánu osm aukcí, přidělovaná částka se bude postupně snižovat. Německo plánuje, že výrobu elektřiny z černého a hnědého uhlí ukončí nejpozději od roku 2038.

 

Právě se děje

Další zprávy