EPH loni stouply tržby o 15 procent na 100 miliard korun

ČTK ČTK
2. 9. 2015 17:47
Největšími akcionáři holdingu EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, společně drží dvě třetiny akcií.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) loni meziročně vzrostly tržby o 15 procent na 3,665 miliardy eur (více než 100 miliard korun). Provozní zisk se zvýšil o 200 milionů eur na 1,394 miliardy eur (38,4 miliardy Kč). Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Výše aktiv EPH meziročně klesla kvůli prodeji podílu ve slovenském obchodníkovi s plynem SPP z předloňských 12,4 miliardy eur na 10,3 miliardy.

"Výsledky za rok 2014 potvrzují stabilitu hospodaření EPH a správnost naší rozvojové strategie v posledních pěti letech, kdy jsme se zaměřili na růst v oblasti regulovaných a kontrahovaných činností. Ty dnes tvoří drtivou většinu provozního zisku EPH. Právě proto jsme na rozdíl od ostatních energetických společností zcela minimálně zasaženi globálním poklesem cen komodit, včetně cen elektrické energie," uvedl předseda představenstva EPH Daniel Křetínský.

Podle Křetínského je nyní vhodný moment k posílení přítomnosti holdingu v oblasti výroby elektrické energie z klasických zdrojů. "Náš přístup však bude selektivní a zaměřen pouze na některé státy," dodal. EPH dnes také ohlásil, že zahájil přípravu na ukončení provozu černouhelné elektrárny Eggborough v Británii. Důvodem je pokračující pokles cen elektřiny a vysoká uhlíková daň, které podle EPH neumožňují pokrýt budoucí provozní náklady. Ukončení výroby by mohlo nastat ke konci března 2016. Britskou elektrárnu získal EPH loni v listopadu.

Největšími akcionáři holdingu EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T. Holding EPH zahrnuje 40 podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Podniky holdingu zaměstnávají více než 12 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy