Podívejte se na ekoprojekty roku. Nejvíce lidi zaujal pasivní dům pro seniory v Týnci

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 9. 2021 14:46
Společnost E.ON vyhlásila už potřinácté nejlepší ekologický projekt roku. Absolutním vítězem soutěže E.ON Energy Globe, které se někdy přezdívá ekologický Oscar, se stal Domov Podhradí v Týnci nad Labem. Jde o domov pro seniory, který byl postaven jako pasivní dřevostavba. O absolutním výherci i vítězích všech pěti kategorií rozhodli lidé. Podívejte se, jaké projekty letos soutěžily.
Foto: Jakub Plíhal

O soutěži

Ekologická soutěž, kterou pořádala společnost E.ON letos již potřinácté, se snaží zviditelnit projekty, jež si podle ní zaslouží publicitu za svůj inovativní přístup k úsporám energií a ochraně životního prostředí. 

Absolutním vítězem se letos stal Domov Podhradí. Pasivní dřevostavba komunitního domu, který slouží jako domov pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí v Týnci nad Labem, v sobě podle firmy E.ON spojuje moderní stavební technologie a ekologický přístup. Dokazuje, že i sociální projekty tohoto typu mohou být dobře navržené a zasazené do ekologicky přívětivého a krásného prostředí.

Na loňské vítěze se můžete podívat v přehledu zde:

"Je opravdu nejvyšší čas začít měnit náš přístup a způsob, jakým se k životnímu prostředí chováme. V E.ON si tohle všechno moc dobře uvědomujeme - ekologie a udržitelnost jsou pro nás velká témata. V byznysu i interně," uvedla generální ředitelka společnosti E.ON v České republice Claudia Viohlová k letošnímu ročníku soutěže.

Zatímco finálovou desítku z téměř 300 nominací vybrala odborná porota, o vítězích v pěti kategoriích, kterými byly tento rok Iniciativa, Oheň, Voda, Vzduch a Země, rozhodli lidé. Ti mohli pro své favority hlasovat do 31. srpna na stránkách www.energyglobe.cz.

Výherci včetně absolutního vítěze byli představeni během září v rámci tří festivalů ve Veselí nad Lužnicí, Znojmě a v Praze. Firma E.ON na každé z trojice akcí vyhlásila dva vítěze - ve Veselí šlo o kategorie Země a Vzduch, ve Znojmě Oheň a Voda a v Praze o kategorii Iniciativa a o celkového vítěze.

Loni si ocenění za absolutního vítěze odnesla obec Hostětín (na snímku) ve Zlínském kraji, která se snaží o udržitelný přístup a kde funguje řada ekologických projektů.

Za třináct let fungování soutěže v Česku už lidé nominovali téměř 3300 projektů. Na následujících kartách přestavujeme letošní nominované:

 

Právě se děje

Další zprávy