Firma miliardáře Tesaře expanduje. V Kolumbii postaví vodní elektrárnu za 850 milionů

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
13. 2. 2022 17:26
Na řece Río San Andrés na severozápadě Kolumbie vyroste do tří let vodní elektrárna české energetické skupiny Energo-Pro, kterou vlastní šestnáctý nejbohatší Čech Jaromír Tesař. Půjde o první vodní dílo, které tato společnost zprovozní na americkém kontinentu. Náklady na výstavbu, se kterou chce firma letos začít, se vyšplhají na téměř 40 milionů dolarů (zhruba 850 milionů korun).

Vodní elektrárna nazvaná Chorreritas bude mít výkon 20 megawattů. Česká energetická skupina ji vybuduje na řece Río San Andrés v departmentu Antioquia, který se nachází na severozápadě Kolumbie.

Půjde o průtočnou elektrárnu bez rezervoáru, spád vody dosáhne 186 metrů. Součástí bude vtokový objekt, přívodní tunel, samotná elektrárna a napojení na přenosovou soustavu. Vodní dílo má ročně vyrobit 120 gigawatthodin elektřiny.

Investorem a developerem je společnost Generadora Chorreritas, jde o stoprocentní dceřinou společnost Energo-Pro Colombia. Společnost chce stavbu v úvodní fázi financovat z vlastních zdrojů, později možná zváží vnější financování. Uvedl to šéf Energo-Pro Petr Milev.

Jak pro online deník Aktuálně.cz doplnila mluvčí skupiny Hana Hikelová, firma začne se stavbou v letošním roce a hotovo by mělo být v roce 2025. 

Hydroelektrárna je první vodní dílo, které Energo-Pro na americkém kontinentu zprovozní. "Kolumbie je atraktivní trh se zajímavým potenciálem právě v hydroenergetice. Má šestý největší potenciál v tomto oboru na světě, především pro vysokospádové elektrárny," popsal Milev.

Kolumbie je podle něj pro rozvoj vodní energetiky vhodná díky vysokému množství srážek a topografii, která umožňuje budovat právě elektrárny s vysokým spádem vody. 

Velikost projektu je podle Mileva ideální k tomu, aby firma získala zkušenosti s energetickým trhem v jihoamerickém státě. Energo-Pro v současnosti provozuje celkem 38 vodních elektráren ve čtyřech zemích - v Gruzii, Turecku, Bulharsku a Česku.

V Turecku firma loni na jaře dokončila stavbu elektrárny Alpaslan 2 za 12,8 miliardy korun. Jde o největší českou investici do vodní energetiky od roku 1989. Podnik tu vybudoval ještě menší elektrárnu Karakurt. 

Na kolumbijský trh vstoupil před dvěma lety. "Skupina Energo-Pro sleduje příležitosti ve všech teritoriích, která jsou vhodná pro rozvoj vodní energetiky," uvedla Hikelová na otázku, zda společnost zvažuje expanzi i do dalších zemí.

Firma, která vznikla v roce 1994 ve Svitavách, se kromě hydroenergetiky zabývá distribucí a prodejem elektřiny a provozuje distribuční sítě v Bulharsku a Gruzii s více než dvěma miliony zákazníků. Do skupiny patří i výrobce turbín a strojů pro vodní energetiku Litostroj Group.

Energo-Pro vlastní miliardář Jaromír Tesař. Podle loňského žebříčku časopisu Forbes jde o 16. nejbohatšího Čecha s majetkem 18 miliard korun. Předloni byl na 23. místě, když časopis odhadl jeho jmění na 9,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy