Energie jako z bloku Temelína. Soláry jsou na vzestupu, zájem živí drahá elektřina

Energie jako z bloku Temelína. Soláry jsou na vzestupu, zájem živí drahá elektřina
Zájem o obnovitelné zdroje energie, tedy i solární panely, se zvyšuje od loňského podzimu. Právě tehdy začaly zemní plyn a elektřina v Česku výrazně zdražovat. Snímek zachycuje projekt české firmy Greenbuddies v nizozemském městě Wijchen. Společnost se specializuje na výstavbu solárních panelů zejména v průmyslových objektech.
I přes dotace se také pohybuje vysoko pořizovací cena baterií, do kterých lze vyrobenou energii akumulovat a uchovat ji tak pro pozdější použití. Model, při němž je vyrobená energie akumulována do speciálních baterií, představuje nejnákladnější typ fotovoltaické elektrárny.
Vysoké náklady na energie přiměly firmy začít se zajímat o vlastní energetickou bezpečnost a tedy i obnovitelné zdroje. Drahá elektřina jim také výrazně zkrátila návratnost investice do solárních panelů. Tento snímek pochází z chorvatské obce Čepin a ukazuje kombinaci pozemní a střešní fotovoltaiky.
"V posledních deseti letech představovalo Česko ostrůvek v Evropě, kde byly solární elektrárny spíše vzácností. Teprve po raketovém zdražování energií se k nim přiklání stále více firem," souhlasí jednatel Greenbuddies Aleš Spáčil.
Foto: Greenbuddies
Ekonomika Ekonomika - za podpory: Logo Greenbuddies
5. 11. 2022 16:00
Solární panely byly ještě donedávna vnímány hlavně jako výsada bohatých. Kvůli raketovému zdražování energií k nim ale otáčí pozornost stále více firem. Solární elektrárny jsou momentálně nejrychleji rostoucím obnovitelným zdrojem v Evropské unii. Přehled ukazuje, co už umí a jakou podporu mají u státu.
 

Právě se děje

Další zprávy