Energetická inspekce se zaměřila na průkazy, loni uložila pokuty za víc než 40 milionů

ČTK ČTK
22. 2. 2017 14:20
Z pokut, které Státní energetická inspekce loni pravomocně uložila, připadala největší část na oblast dotovaných zdrojů. Tu už ale od roku 2016 převzal Energetický regulační úřad, samotné kontroly inspekce se tak loni zaměřily na průkazy energetické náročnosti budov.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní energetická inspekce loni uskutečnila 924 kontrol a uložila pokuty za víc než 40 milionů korun. Hlavním úkolem inspekce byly kontroly spojené s průkazem energetické náročnosti budov, prověrky obnovitelných zdrojů energie totiž přešly s loňskou změnou zákona z inspekce na Energetický regulační úřad. Z pokut, které inspekce uložila, ale ještě největší část připadala na oblast dotovaných zdrojů, zejména solárních elektráren.

V roce 2015, kdy se energetická inspekce ještě zaměřovala převážně na fotovoltaické elektrárny, rozdala pravomocné pokuty za 33 milionů korun. Zjistila mimo jiné, že elektrárny mají vyšší instalovaný výkon, než stojí v povolení, nebo že naměřená elektřina neodpovídala vyrobené elektřině.

Z celkového počtu kontrol jich loni bylo zahájeno 866 a z nich 756 také ukončeno. "Celkově však bylo v roce 2016 uzavřeno 809 kontrol, jelikož byly uzavírány také kontroly otevřené v předchozím roce," uvedla mluvčí inspekce Radka Vymlátilová.

Ohledně průkazů energetické náročnosti budov loni inspekce provedla 213 kontrol. Prověřovala mimo jiné, zda majitelé a stavebníci budov, kteří to podle zákona měli za povinnost, průkaz pro svůj objekt pořídili. "Nejčastějším pochybením v této oblasti kontrol bylo zcela jednoznačně neopatření si průkazu při prodeji nebo pronájmu budovy nebo její ucelené části," podotkla Vymlátilová.

V kontrolách toho, zda o energetické náročnosti budov informují zprostředkovatele prodejů a pronájmů, zjistila inspekce pochybení zhruba ve dvou třetinách ze 121 vedených prověrek. Energetická inspekce také kontrolovala, zda autoři energetických průkazů budov zpracovávají dokumenty objektivně, pravdivě a úplně.

Vedle kontrol v oblasti průkazů energetické náročnosti působí Státní energetická inspekce ve stavebních a územních řízeních. Dozoruje také dodržování zákona o nouzových zásobách ropy a vyjadřuje se k žádostem o koncese na výrobu a rozvádění tepla ze zdrojů s výkonem do 50 kilowattů.

 

Právě se děje

Další zprávy