Obrazem: Vysloužilá elektrárna Prunéřov se odpojuje. Její místo zaplní solární panely

Obrazem: Vysloužilá elektrárna Prunéřov se odpojuje. Její místo zaplní solární panely
Uhelná Elektrárna Prunéřov I, která leží na západním okraji severočeské hnědouhelné pánve v blízkosti Chomutova, ukončuje v úterý provoz.
Za dobu své existence vyrobila tolik energie, kolik by stačilo v současnosti na více než dva roky v celém Česku. Fotografie ukazuje absorpční jednotku elektrárny.
Elektrárna vznikla před 53 lety a původně měla šest bloků. V rozpětí let 1987 až 1992 prošly čtyři z nich rozsáhlými rekonstrukcemi a zbývající dva byly v rámci útlumového programu na začátku 90. let odstaveny z provozu. Na snímku je zachycena strojovna s turbínami.
Elektrárna Prunéřov I do poslední chvíle zajišťovala dodávky tepla pro Chomutov, Jirkov a Klášterec nad Ohří, protože v sousední elektrárně se uskutečnila celozávodní odstávka.
Foto: ČEZ
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 30. 6. 2020 12:37
Energetická společnost ČEZ v úterý po 53 letech vyřadila z provozu hnědouhelnou elektrárnu Prunéřov I, která se řadila mezi největší producenty skleníkových plynů v Česku. Elektrárna zaměstnávala kolem 150 lidí, část z nich přijme sousední Prunéřov II, někteří si našli práci jinde. Elektrárny Prunéřov I a II na Chomutovsku představovaly největší uhelný elektrárenský komplex v Česku.
 

Právě se děje

Další zprávy