Síť opravářů, zelené Brno i bylinné čaje. Ekosoutěž E.ON Energy Globe zná své vítěze

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 27. 10. 2020 15:12
Dvanáctý ročník ekologické soutěže E.ON Energy Globe zná své vítěze. Letos odborná porota ocenila projekty v celkem šesti kategoriích - Firma, Obec, Produkt, Stavba, Vzdělávání a Čistý vzduch. Podívejte se na profily výherců, z nichž jeden - obec Hostětín - se stal i absolutním vítězem, a připomeňte si i ostatní finalisty. Kromě Hostětína je mezi oceněnými například projekt zelených střech v Brně.

Finálovou dvanáctku z celkem 302 přihlášených projektů vybírala odborná porota. O výhercích ve všech kategoriích i absolutním vítězi pak rozhodovala veřejnost svým hlasováním, minulý rok některé vítěze volili porotci. Zájemci se do hlasování mohli zapojit do konce září na stránkách www.energyglobe.cz. Vyhlášení vítězů proběhlo v sobotu 24. října na obrazovkách České televize. Tento rok mohli lidé vybírat svého favorita také u speciálního ocenění Čistý vzduch. 

Cílem soutěže, kterou pořádá společnost E.ON, je ocenit projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie. Snahou je zviditelnit takové projekty, které si zaslouží publicitu za svůj inovativní přístup k úsporám energií a ochraně životního prostředí. 

"Udržitelnost a ekologie se stávají důležitým tématem pro stále více lidí. Klimatická změna má setrvačnost. To, co změníme teď, se projeví až zhruba za dvacet let. Proto vítám jakékoli chytré ekologické projekty a inovace, s nimiž můžeme začít ihned. Protože i malé projekty nebo jednotlivci můžou dokázat velké věci," uvedl Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v Česku.

Progresivní sběr odpadů v Praze
Progresivní sběr odpadů v Praze | Foto: E.ON

Kategorie Obec

Progresivní sběr odpadů v Praze

Předkladatel: Praha

Jde o druhého letošního finalistu v této kategorii.

Praha se v posledních letech snaží klást důraz na lepší sběr a třídění odpadů. V rámci systému nakládání s komunálním odpadem zkouší v pilotních projektech nové typy třídění. 

Jedná se například o takzvaný vícekomoditní sběr, kdy mohou lidé do jedné nádoby vhazovat plasty, kovy a tetrapackové obaly. Vybraný odpad je následně svezen a dále tříděn. Projekt by měl významně snížit množství nerecyklovatelných směsných odpadů, a pokud se vícekomoditní sběr osvědčí, hodlá město vybudovat i vlastní dotřiďovací linku.

Praha se zaměřila také na sběru gastroodpadu, jako jsou například kuchyňské zbytky z domácností. Gastroodpad patří kvůli různým hygienickým omezením k obtížným odpadním "komoditám", které běžně komplikují využití směsného odpadu.

V čem je projekt výjimečný?

  • Vícekomoditní sběr odpadů, který je následně dotříděn.
  • Unikátní sběr gastroodpadu z domácností do speciálních nádob. Svoz i nádoba jsou občanům poskytovány bezplatně.
  • Inovace v odpadovém hospodaření velkého města.
  • Snížení objemu směsného odpadu, který nelze recyklovat.
 

Právě se děje

Další zprávy