Síť opravářů, zelené Brno i bylinné čaje. Ekosoutěž E.ON Energy Globe zná své vítěze

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 27. 10. 2020 15:12
Dvanáctý ročník ekologické soutěže E.ON Energy Globe zná své vítěze. Letos odborná porota ocenila projekty v celkem šesti kategoriích - Firma, Obec, Produkt, Stavba, Vzdělávání a Čistý vzduch. Podívejte se na profily výherců, z nichž jeden - obec Hostětín - se stal i absolutním vítězem, a připomeňte si i ostatní finalisty. Kromě Hostětína je mezi oceněnými například projekt zelených střech v Brně.

Finálovou dvanáctku z celkem 302 přihlášených projektů vybírala odborná porota. O výhercích ve všech kategoriích i absolutním vítězi pak rozhodovala veřejnost svým hlasováním, minulý rok některé vítěze volili porotci. Zájemci se do hlasování mohli zapojit do konce září na stránkách www.energyglobe.cz. Vyhlášení vítězů proběhlo v sobotu 24. října na obrazovkách České televize. Tento rok mohli lidé vybírat svého favorita také u speciálního ocenění Čistý vzduch. 

Cílem soutěže, kterou pořádá společnost E.ON, je ocenit projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie. Snahou je zviditelnit takové projekty, které si zaslouží publicitu za svůj inovativní přístup k úsporám energií a ochraně životního prostředí. 

"Udržitelnost a ekologie se stávají důležitým tématem pro stále více lidí. Klimatická změna má setrvačnost. To, co změníme teď, se projeví až zhruba za dvacet let. Proto vítám jakékoli chytré ekologické projekty a inovace, s nimiž můžeme začít ihned. Protože i malé projekty nebo jednotlivci můžou dokázat velké věci," uvedl Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v Česku.

Trvale udržitelný rozvoj malé obce Hostětín
Trvale udržitelný rozvoj malé obce Hostětín | Foto: E.ON

Kategorie Obec

Trvale udržitelný rozvoj malé obce Hostětín 

Předkladatel: obec Hostětín

Tento projekt ve své kategorii letos zvítězil a stal se i absolutním vítězem.

Hostětín je příkladem obce, která dlouhodobě klade důraz na trvale udržitelný rozvoj s co největší šetrností k životnímu prostředí. Obec aktivně využívá místních zdrojů a obnovitelných energetických surovin. Přestože jde o malou obec v podhůří Bílých Karpat se zhruba 200 obyvateli, její ekologické a dobře fungující projekty slouží jako vzor pro další samosprávy.

V Hostětíně ve Zlínském kraji už řadu let úspěšně funguje mnoho ekologických projektů. Obec například využívá šetrné veřejné osvětlení, které je koncipováno tak, aby svítilo jen na chodníky a komunikace. Fungují tu také tři fotovoltaické elektrárny (většina solárních panelů je umístěna na stávajících budovách) a nechybí tu ani výtopna na dřevní štěpku či kořenová čistička, která se stará o čistění odpadních vod.

V čem je projekt výjimečný?

  • Využití obnovitelných zdrojů energie ve formě fotovoltaické elektrárny a výtopny na dřevní štěpku.
  • Ekologické veřejné osvětlení, které osvěcuje pouze chodníky a komunikace.
  • Dlouhodobá aktivita, jež stále pokračuje.
  • Vzor pro další obce a města, že ekologické projekty lze realizovat bez ohledu na velikost obce.
 

Právě se děje

Další zprávy