Ekonomka Horská končí ve Výboru pro rozpočtové prognózy. Kritizuje sestavení rozpočtu

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 12. 2020 15:58
Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská rezignovala na čestnou funkci člena Výboru pro rozpočtové prognózy. Zdůvodnila to porušením pravidel sestavení státního rozpočtu pro rok 2021 a nerespektováním obecných principů řádného hospodáře. Vyplývá to z jejího rezignačního dopisu.
Helena Horská
Helena Horská | Foto: Raiffeisenbank

"I přes mé opakované volání po jejich dodržování (pravidel), po předložení nové reálnější makroekonomické prognózy a prognózy daňových příjmů a přes mé výtky k nekompletní, a tudíž nereálné prognóze daňových příjmů pro rok 2021, ke které jsem se na jednání 21. září 2020 odmítla vyjádřit, nebyla projevena žádná snaha ministerstva financí o nápravu a zohlednění zveřejněných výtek k prognóze rozpočtu. Jako člen Výboru jsem cítila spoluzodpovědnost za zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Za těchto okolností nemohu, ale ani nechci zastávat čestnou funkci člena Výboru," uvedla Horská.

Úkolem Výboru pro rozpočtové prognózy je posuzovat makroekonomické a rozpočtové prognózy ministerstva financí. Jde o prognózy, které při sestavování rozpočtu a střednědobých rozpočtových výhledů použije nejen stát, ale také státní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny a další veřejné instituce. Výsledek posouzení je MF podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti povinno zohlednit při svých prognózách.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec uvedl, že ministerstvu nepřísluší komentovat složení členů výboru. "Pro úplnost dodáváme, že podle zákona je minimálním počtem členů sedm, aktuálně se počet členů sníží na devět," uvedl.

Výbor pro rozpočtové prognózy je desetičlenný a zasedají v něm přední čeští ekonomové ze soukromé, veřejné i akademické sféry jmenovaní vládou na návrh Národní rozpočtové rady. Předsedou výboru byl v dubnu 2018 jmenován analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek, místopředsedou výboru je hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Výbor naposledy vyhodnotil zářijovou prognózu ministerstva financí jako realistickou, když pro to hlasovalo šest z devíti přítomných členů výboru. Tři členové považovali prognózu za optimistickou. MF v prognóze, kterou využilo při sestavování rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun, počítá počítá letos s poklesem ekonomiky o 6,6 procenta a příští rok s růstem o 3,9 procenta.

Duel ekonomů: Sekeru si můžeme dovolit, kritika daní je kvůli Babišovi, říká Kovanda

Vytváříme dluh, který nebudeme moct splatit, budeme muset zvednout znovu daně a ještě splácet úroky, sedíme u snědeného stolu, oponuje ekonomka Horská | Video: Martin Veselovský, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy