Ekonomiky střední Evropy rostou stále líněji. Český blahobyt stojí a padá s Německem

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
14. 11. 2019 17:13
Německá ekonomika se podle aktuálních čísel za třetí čtvrtletí jen těsně vyhnula recesi. Český hrubý domácí produkt sice zatím slušně rostl, přesto však podle původních odhadů ekonomů měl stoupat rychleji. Zpomalení růstu zažívá i Slovensko či Polsko, které jsou navíc stejně jako tuzemsko závislé na eurech z německého trhu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Zatímco se v tuzemsku nezaměstnanost pohybuje na minimu, prudce rostou odměny za práci a odbory s ministerstvem práce a sociálních věcí navrhují prudký růst minimální mzdy, samotná česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila. Meziroční růst hrubého domácího produktu činí ve třetím čtvrtletí 2,5 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí stouplo HDP o 0,3 procenta.

V prvním odhadu to uvedl Český statistický úřad, který zároveň upozornil, že původní odhady počítaly ve třetím čtvrtletí s růstem meziročně o 2,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta.

"Na ekonomiku dopadá stagnující průmysl, který začíná cítit první výraznější dozvuky německé průmyslové recese. Ta se projevuje naplno v odvětvích jako je strojírenství nebo výroba kovů.," vysvětluje výsledky růstu HDP hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Podle něj na druhé straně průmyslu od horších výsledků poněkud překvapivě zatím pomáhá slušná výroba automobilek. Pro celou ekonomiku jsou ale stěžejní zejména dobré výkony sektoru služeb v čele s maloobchodem, který živí právě více než sedmiprocentní růst mezd.

Ochlazení v zemi pod Tatrami

S drhnoucí ekonomikou se potýká i sousední Slovensko. Zatímco mezičtvrtletně tamní hrubý domácí produkt rostl podle zpráv slovenského statistického úřadu o 0,4 procenta, činil meziroční růst jen 1,3 procenta, což je více než pětileté minimum.

"Už podruhé v tomto roce tak slovenská ekonomika výrazně negativně překvapila a ukazuje se, že hospodářské zpomalení v eurozóně a zejména v Německu na ni doléhá velmi výrazně," uvedl pro Hospodárske noviny analytik VÚB Banky Michal Lehuta. Důvod problémů tak stejně jako Bureš vidí u našeho západního souseda.

Navzdory zpomalení tempa ekonomického růstu se na Slovensku, stejně jako v Česku, zvýšila i zaměstnanost. Slovenská centrální banka i ministerstvo financí ale v září opět zhoršily prognózu vývoje domácí ekonomiky. Tempo růstu HDP Slovenska by letos i v příštím roce mělo být proti původním předpokladům výrazněji nižší a pohybovat se pod hranicí tří procent.

Na svém tempu výrazně ubrala i polská ekonomika. Ta v meziročním srovnání rostla nejpomaleji za poslední tři roky, meziročně o 3,9 %. Regionálním tygrem tak zůstalo Maďarsko, kde růst HDP ještě mírně zrychlil, a to ze 4,9 % na rovných pět procent.

Ekonomiku diriguje německý trh

Zatímco mezičtvrtletní růst ekonomiky Česka i Slovenska osciluje kolem 0,3 respektive 0,4 procenta, Němci se jen těsně vyhnuli recesi. Ve třetím čtvrtletí činil růst HDP 0,1 procenta po předchozím poklesu mezi dubnem a červnem o dvě desetiny procenta.

"Nemáme technickou recesi, ale čísla o růstu jsou stále příliš slabá," komentoval pro televizní stanici ARD zprávu ministr hospodářství Peter Altmaier. Recese je obvykle definována jako dvě čtvrtletí mezičtvrtletního ekonomického poklesu za sebou.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters zemi recesi předpovídali. Podle nich měl HDP v průměru klesat 0,1 procenta.

Podle statistiků ekonomiku v mezičtvrtletním srovnání podpořila hlavně spotřeba. Výdaje domácností i vlády se zvýšily. Rostl také vývoz, zatímco dovoz zůstal zhruba na stejné úrovni jako v předchozích třech měsících.

Německé hospodářství se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a také nejistota kolem plánovaného brexitu.

Závislost zemí střední a východní Evropy na Německu před časem shrnul maďarský ministr financí Mihály Varga. "Je populární říkat, že pokud Německo kýchne, menší blízké země dostanou rýmu, ale je to pravda," uvedl nedávno na konferenci V4.

 

Právě se děje

Další zprávy