Evropě hrozí příští rok návrat recese, říká nový odhad MMF

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 10. 2014 16:18
Mezinárodní měnový fond snížil odhad světového růstu na tento i příští rok. Prognózu výrazně zlepšil jen pro USA.
Foto: Thinkstock

Washington - Světová ekonomika poroste v letošním roce o 3,3 procenta, tedy stejně slabým tempem jako loni a o něco méně, než se dosud čekalo. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v pololetním výhledu světové ekonomiky, podle kterého se příští rok s čtyřicetiprocentní pravděpodobností může vrátit recese do eurozóny.

Už v červencové aktualizaci fond snížil odhad letošního růstu na 3,4 procenta z dubnové předpovědi 3,7 procenta. Pro příští rok MMF čeká další oživení, odhad ale zhoršil na 3,8 procenta z dosavadních čtyř procent.

"Zotavování pokračuje, ale je slabé a nerovnoměrné," uvedl ke zprávě hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard. MMF také poukázal na hospodářská rizika spojená s epidemií eboly v západní Africe. Pokud by epidemie trvala delší dobu nebo se rozšířila do více zemí, mohlo by to podle MMF mít pro západní Afriku "dramatické" ekonomické důsledky.

Ke snížení poslední prognózy nejvíce přispělo zejména výrazné zhoršení v Brazílii, která je největší ekonomikou Latinské Ameriky, a zesílené dopady prudkého útlumu v Rusku a hluboké krize na Ukrajině na okolní země. Na druhé straně Spojené státy porostou podstatně rychleji, než fond dosud uváděl. V rámci celého vyspělého světa to ale jen vyrovná výrazně zhoršený výhled největších ekonomik eurozóny a Japonska.

"Je zde riziko, že se oživení v eurozóně zastaví, že poptávka opět zeslábne a že nízká inflace se změní v deflaci," uvedl Blanchard. Podle MMF je nyní třicetiprocentní pravděpodobnost, že se eurozóna v příštím roce dostane do deflace, a téměř čtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že se vrátí do recese.

USA nahoru, eurozóna dolů

Odhad pro letošní růst ve Spojených státech MMF zvýšil o půl procentního bodu na 2,2 procenta, protože největší světová ekonomika ve druhém čtvrtletí překonala zimní pokles výrazným oživením.

Pro eurozónu ale fond snížil prognózu o 0,3 bodu na 0,8 procenta a zhoršil ji i na příští rok. Prudce přitom klesly odhady pro Německo, Francii a Itálii. Celkově však zůstala předpověď fondu pro růst vyspělého světa beze změny na 1,8 procenta se zrychlením růstu na 2,3 procenta v roce 2015.

Útlum v Rusku, které letos zaznamená pouze nepatrný růst, bude mít podle MMF zvýšený vliv na ostatní země Společenství nezávislých států (SNS), jejichž celkový růst se tak letos zpomalí na dvouprocentní tempo, zhruba polovinu loňského výkonu. Příští rok sice Rusko zůstane slabé, SNS však obnoví čtyřprocentní růst.

Česko bude plus 2,5 %

Česká ekonomika letos i podle nejnovějšího odhadu MMF poroste o 2,5 procenta a stejného tempa by měla dosáhnout i v příštím roce. Fond na tyto úrovně zlepšil Česku výhled už na konci června. Kolem 2,5 procenta se bude letos i příští rok pohybovat růst i na Slovensku.

MMF také výrazně zhoršil výhled pro Blízký východ a Afriku, což souvisí se zostřením napětí a konfliktů v těchto oblastech. Rozvíjející se země Asie v čele s Čínou by měly dál silně růst, i když dlouhodobě pomalejším a udržitelnějším tempem, konstatoval fond.

Zpráva s odkazem na opakovaně chmurná očekávání v minulých letech varuje před možností, že ani příští rok se očekávané zrychlení růstu nedostaví. To podle MMF znamená, že pro většinu vlád by mělo být prioritou posílení hospodářského růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy