Americká ekonomika zpomalila více, než se čekalo

ČTK ČTK
30. 1. 2015 15:56
Za celý loňský rok vzrostl hrubý domácí produkt Spojených států o 2,4 procenta oproti 2,2 procenta v roce 2013.
 Americký dolar
 Americký dolar | Foto: Reuters

Washington / New York - Ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila tempo růstu na 2,6 procenta z tempa pěti procent v předešlém kvartálu. Ve svém prvním rychlém odhadu vývoje to uvedlo americké ministerstvo obchodu.

Výdaje spotřebitelů sice rostly nejrychleji za devět let, nedokázaly ale kompenzovat slabší podnikatelské výdaje a větší obchodní schodek.

Předběžné údaje zůstaly za očekáváním analytiků, kteří v anketě agentury Reuters předpokládali, že hrubý domácí produkt se v posledních třech měsících loňského roku zvýší o tři procenta.

Zpomalení, které přišlo po dvou čtvrtletích solidního růstu, ale zřejmě nebude mít dlouhého trvání vzhledem k podpůrnému efektu levnějšího benzinu. Většina ekonomů se domnívá, že největší světová ekonomika má dostatečně silné základy na to, aby utlumila nepříznivý vliv, který by mohla mít oslabující ekonomika v jiných zemích. 

Za celý uplynulý rok americká ekonomika vykázala růst o 2,4 procenta, a zrychlila tak tempo z 2,2 procenta v roce 2013.

Americká centrální banka (Fed) před dvěma dny podotkla, že domácí ekonomika roste solidním tempem. Oproti předešlým vyjádřením Fedu to je lepší hodnocení, které naznačuje, že banka nadále směřuje k tomu, aby někdy v průběhu tohoto roku zvýšila úrokové sazby ze současných rekordních minim.

 

Právě se děje

Další zprávy