Ekonomika rostla o 4,5 procenta, spočítali statistici. Pomáhají export i spotřeba

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 2. 3. 2018 9:51
Loňský růst české ekonomiky představuje druhou nejsilnější dynamiku za posledních deset let. Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval již od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Česká ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku zrychlila meziroční růst na 5,2 procenta z 5,1 procenta v předchozím čtvrtletí. Zpřesněný odhad dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), předběžný počítal v posledním kvartálu se zvýšením o 5,1 procenta. Mezičtvrtletně zůstal růst na 0,5 procenta. Za celý loňský rok pak hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 4,5 procenta.

Růst ekonomiky byl v závěru roku podpořen především domácí poptávkou. Spotřeba domácností vzrostla meziročně o 4,3 procenta. "Investiční výdaje firem směřovaly zejména na stavební investice a do strojního vybavení," uvedl statistici.

Růst ve výši 4,5 procenta za celý rok 2017 pak představuje druhou nejsilnější dynamiku za posledních deset let. Klíčovým faktorem celoročního růstu byla zahraniční poptávka. "Dařilo se vyvážet auta, elektrická zařízení a chemické produkty," řekl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Zvýšila se také spotřeba domácností a investiční aktivita. "Výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly meziročně o čtyři procenta, nejvíce od roku 2007," dodal ČSÚ.

Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval již od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta. Ve druhém čtvrtletí to bylo 4,6 procenta a ve třetím čtvrtletí podle zrevidovaných údajů 5,1 procenta.

"Růst hospodářství je založený na solidních základech a nevytváří žádné závažnější nerovnováhy, s nimiž by bylo nutné v budoucnu bojovat," říká analytik ČSOB Petr Dufek. "Samozřejmě je úspěch ČR založený v nemalé míře na výsledcích automobilového průmyslu, nicméně není to zdaleka jediný silný obor podporující růst ekonomiky. Stále více se prosazuje i tradiční strojírenství a elektrotechnický průmysl. S výsledky ekonomiky může být nakonec spokojená i centrální banka," dodává Dufek.

 

Právě se děje

Další zprávy