Ekonomický balíček přehledně: EET, peníze a úlevy živnostníkům, změny ošetřovného

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 26. 3. 2020 14:31
Sněmovna i Senát v nouzovém stavu schválily změny v ošetřovném, pozastavení EET a odpuštění minimálních odvodů živnostníků na zdravotní a sociální pojištění. Změny už podepsal i prezident Zeman. Další změny a úlevy pak ohlásila vláda, včetně dávky pro živnostníky ve výši 15 tisíc měsíčně. Projděte si jednotlivé návrhy podrobněji.
Foto: mBank

Bezúročné půjčky

Podnikatelé budou moci od pondělí žádat o bezúročné úvěry s ročním odkladem splátek v programu COVID II. Nebude stanovena minimální hranice půjčky, žádosti by měly být přijímány do 15 milionů korun. Program tak budou moci využít na rozdíl od první vlny živnostníci a drobní podnikatelé. O úvěry bude možné žádat u většiny komerčních bank, se kterými se nyní podepisují smlouvy.

Ručit za půjčky bude stát prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Do programu COVID II vláda vyčlenila pět miliard korun. Díky zapojení komerčních bank se vložené peníze znásobí, podnikatelé by tak měli mít k dispozici okolo 30 miliard korun. Záruka ČMZRB by měla podle dřívějších informací krýt až 80 procent komerčního úvěru. Předpokládaná doba ručení bude tři roky.

Stejně jako v první vlně programu bude možné úvěry využít pouze k úhradě provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájem, energie, dodavatelsko-odběratelské faktury, materiál či zásoby. Žádosti budou muset podnikatelé podávat u jednotlivých bank. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka by měla být zapojena většina komerčních bank působících na českém trhu.

V programu COVID I přijala ČMZRB více než 3200 žádostí přesahujících deset miliard korun. Firmy mohly žádat o půjčky od půl milionu do 15 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy