Ekonomická nálada v EU je na rekordu. V Česku se ovšem výrazně zhoršila

ČTK ČTK
29. 7. 2021 13:14
Ekonomická nálada v Evropské unii se v červenci vyšplhala na rekord. Její index vzrostl o 0,9 bodu na 118 bodů, nárůst přitom zaznamenal už šestý měsíc za sebou. Oznámila to Evropská komise. V Česku však index ekonomické nálady podle komise naopak klesl, a to na 90,2 bodu z červnové hodnoty 106,1 bodu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

K růstu indexu ekonomické nálady v EU přispěla zejména zlepšená situace v průmyslu a ve službách. Ve stavebnictví a mezi spotřebiteli se však nálada zhoršila, zatímco v maloobchodě zůstala bez výraznějších změn.

V eurozóně se index ekonomické nálady zvýšil o 1,1 bodu na 118 bodů, což je také rekord.

Za zlepšující se ekonomickou náladou stojí uvolňování koronavirových restrikcí, díky kterému se zotavuje podnikatelská aktivita. Komise nicméně upozornila, že nálada se v červenci zlepšila méně výrazně, než v předchozích měsících. "Naznačuje to, že tento ukazatel je v blízkosti svého vrcholu," dodala.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden zlepšil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 4,6 procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta. Loni se podle MMF ekonomika zemí používajících euro kvůli pandemii propadla o 6,5 procenta.

V Česku v červenci podle údajů Evropské komise zaznamenaly výrazný pokles indexy nálady v průmyslu a ve službách. Zhoršila se také nálada mezi spotřebiteli a v maloobchodním sektoru, určité zlepšení naopak zaznamenala nálada ve stavebnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy