S inflací musí pomoci vláda, říká Aleš Michl. Návrat na dvě procenta bude trvat roky

Týdeník Ekonom Týdeník Ekonom, Martin Petříček, Vojtěch Wolf
26. 5. 2022 6:02
Nastupující guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl se nesetkal s vřelým přijetím. Panují totiž obavy, že jeho přístup k měnové politice nedokáže zbrzdit inflaci a že Česku hrozí turecký scénář. Čtyřiačtyřicetiletý ekonom však v prvním rozhovoru po svém jmenování, který poskytl týdeníku Ekonom, potvrzuje, že jeho prací snižování inflace zůstává. A srovnání s Tureckem naprosto odmítá.
Nový guvernér České národní banky Aleš Michl s portréty politika a ekonoma Aloise Rašína.
Nový guvernér České národní banky Aleš Michl s portréty politika a ekonoma Aloise Rašína. | Foto: Lukáš Bíba

Michl dlouhodobě kritizuje současný přístup bankovní rady ČNB ke krocení rychlého růstu cen. Pětice jeho kolegů, včetně končícího guvernéra Jiřího Rusnoka, vidí cestu ve skokovém zvyšování úrokových sazeb.

Podle Michla to však v současné situaci příliš nefunguje. "Inflace je ze dvou třetin nákladová, dovezená - nedokážeme přes zvyšování sazeb snížit cenu elektřiny, plynu nebo benzinu," říká v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

S podobným názorem je však v bankovní radě v menšině, sdílí ho jen Oldřich Dědek. "Uvědomuji si, že lidé budou chtít vidět výsledky. Vedení bankovní rady budu přebírat v červenci. V tu dobu bude v zemi zřejmě dále rekordně vysoká inflace, kolem 15 procent, možná více. Cílem bude postupný návrat inflace k úrovni dvou procent," dodává Michl. To by podle něj mělo trvat dva roky.

Kdo Michlovi pomůže

Michl ovšem tvrdí, že je potřeba držet sazby na vyšší úrovni proti normálu. To znamená, že ani pod jeho vedením sazby nejspíše klesat nezačnou. Navíc není zcela vyloučeno, že po určité pauze mohou úroky teoreticky dál stoupnout. Na trhu by však musela panovat jiná situace než nyní. "Další razantní zvyšování sazeb dává smysl až v případě hrozící silné poptávkové inflace," pokračuje Michl.

Postup bude záležet na tom, jak bude vypadat nová bankovní rada. A zda získají navrch lidé, kteří budou razit podobný směr jako nastupující guvernér. Na začátku prázdnin totiž nekončí mandát pouze dosavadnímu guvernérovi Jiřímu Rusnokovi, ale také viceguvernéru Tomáši Nidetzkému a radnímu Vojtěchu Bendovi. Oba by teoreticky mohli být jmenováni na další šestiletý mandát.

Prezident Miloš Zeman však zatím nedal najevo, jestli někdo z dvojice radních bude pokračovat ani koho by si případně na jejich místě představoval.

Na tahu je vláda

Nový guvernér v rozhovoru pro týdeník Ekonom také opakovaně zmiňuje nutnost rozpočtové disciplíny. "V této snaze je potřeba podpořit vládu. Méně zadlužování rovná se další brzdění růstu množství peněz v ekonomice, což se rovná menší inflaci v budoucnu," tvrdí Michl.

A doplňuje, že centrální banka ani pod jeho vedením nerezignuje na péči o cenovou stabilitu. "Současný typ inflace ale vyžaduje koordinaci měnové a fiskální politiky, proto se rád sejdu s panem premiérem Petrem Fialou," avizuje nově jmenovaný guvernér.

Boj s inflací se podle Michla nedá vyhrát bez mírnění růstu mezd. "Nesmíme si zvyšovat mzdy více, než je růst produktivity práce," upozorňuje dále Michl, který je členem bankovní rady od prosince 2018.

Bude chtít změnit i odměňování zaměstnanců ČNB, růst jejich výdělků se totiž odvíjí od výše inflace. "V roce, kdy došlo ke zmrazení platů ústavních činitelů, mi přijde nevhodné zvyšovat si platy a odměny i o pět procent, natož o inflaci plus dvě a půl procenta navíc nad ni," vysvětluje nový šéf centrální banky.

Celý rozhovor s novým guvernérem ČNB čtěte v aktuálním vydání týdeníku Ekonom a na webu Ekonom.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy