Česko stárne a nic s tím nedělá. Penze i zdravotnictví visí na vlásku, varuje Komise

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 2. 2020 9:21
Dlouhodobé vyhlídky veřejných financí v Česku se v důsledku stárnutí populace zhoršují. V pravidelné analýze hospodářské a sociální situace členských zemí to uvedla Evropská komise (EK). Zároveň poukázala na nedostatečné kroky k zajištění dlouhodobé rozpočtové udržitelnosti penzijního a zdravotního systému.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Trh práce v Česku podle komise zůstává silný. Růst mezd podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou hlavním motorem růstu ekonomiky. Nedostatek pracovních sil a vyšší mzdové náklady by však mohly hospodářský růst brzdit.

Komise rovněž upozornila, že zdanění práce je v Česku i nadále vysoké, zatímco majetkové a ekologické daně patří k nejnižším v EU. Poukázala také na pokračující růst cen obytných domů, který snižuje dostupnost bydlení. Některé indikátory podle komise naznačují, že ceny na trhu s bydlením jsou nadhodnoceny až o 20 procent.

Komise v každoročním hodnocení hospodářské situace členských zemí EU rovněž uvedla, že mezi jednotlivými členy přetrvávají velké rozdíly ve stavu veřejných financí. Rozpočtové deficity se v průměru vrátily k růstu, a ukončily tak sestupný trend z nedávných let. Poměr zadlužení k ekonomickému výkonu sice v řadě členských států dál klesá, ale ne v těch, kde je to nejvíce zapotřebí, píše komise.

Značné rozdíly panují mezi jednotlivými členskými zeměmi také u míry nezaměstnanosti, ačkoli celkově se podmínky na evropském trhu práce zlepšují. "Zaměstnanost je v Evropě na rekordu, nerovnosti však přetrvávají," upozornil evropský komisař pro pracovní místa Nicolas Schmit. Ve snaze zmírnit nerovnost je podle něj mimo jiné potřeba zajistit spravedlivou minimální mzdu.

"Dobrou zprávou je, že nerovnováhy jsou v EU na ústupu. Členské země by měly na tomto příznivém trendu stavět," uvedl viceprezident Evropské komise Valdis Dombrovskis. "Musí pokračovat v reformách, aby naše ekonomika obstála i v budoucnu. Musí snižovat dluh, zvyšovat produktivitu a uskutečňovat správné investice," dodal.

Video: Nemůžeme mít levicové výdaje a pravicové příjmy, musíme zapojit bohaté lidi, říká Maláčová

Je obrovsky nespravedlivé, aby veškeré příjmy rozpočtu táhli lidé buď ze spotřeby, nebo z práce, tvrdí ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy