Devět z deseti firem plánuje investovat. Často ale naráží na nedostatek lidí

ČTK ČTK
5. 11. 2018 11:53
Investice především do obnovy a rozšiřování kapacit plánuje zhruba 90 procent českých firem, tedy přibližně stejně jako loni.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Loni investovalo 91 procent českých firem, což bylo nad průměrem EU s 87 procenty. Vyplývá to z každoroční analýzy Evropské investiční banky, o které v pondělí na tiskové konferenci informoval viceprezident EIB Vazil Hudák.

"Investice jsou ale stále pozadu v porovnání se situací před krizí z let 2008 a 2009," uvedl Hudák.

Téměř všechny firmy považují za překážku pro investice nedostatek zaměstnanců s požadovanými dovednostmi, což platí zejména pro pracovníky se střední a nízkou kvalifikací. Podle více než 70 procent českých firem pak brzdí jejich investice dále regulace trhu práce, podnikání a náklady na energie.

Průzkum provedla EIB mezi 401 českými společnostmi, a to při celoevropském průzkumu. Toho se účastnilo 12 500 firem.

Evropská investiční banka je institucí EU, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Cílem banky je podporovat investiční projekty snižující rozdíly v regionálním rozvoji.

V ČR od roku 1993 poskytla banka včetně Evropského investičního fondu peníze na investice do 240 projektů zhruba za 25 miliard eur. Loni sama EIB poskytla v ČR úvěry za 977 milionů eur, podle Hudáka podobný objem, kolem jedné miliardy eur, vykáže banka i letos.

 

Právě se děje

Další zprávy