EGAP měla loni ztrátu 2,7 miliardy. Hlavním důvodem je tvorba rezerv kvůli turecké elektrárně

ČTK ČTK
26. 4. 2018 17:37
Důvodem loňské ztráty byla tvorba rezerv na pojistné události, především na problémový projekt elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku.
Elektrárna Yunus Emre
Elektrárna Yunus Emre | Foto: Economia

Mladé Buky - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) loni vykázala ztrátu 2,7 miliardy korun po předloňském minusu 1,25 miliardy korun. Důvodem loňské ztráty byla tvorba rezerv na pojistné události, především na problémový projekt elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku.

Loňský výsledek dnes schválila valná hromada pojišťovny. Na dnešním Exportním fóru v Mladých Bukách to řekl generální ředitel EGAP Jan Procházka. Podle dříve publikovaných neauditovaných výsledků měla pojišťovna ztrátu 2,9 miliardy korun.

Loni pojišťovna uzavřela pojistné obchody za 42,8 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o 30 procent více. EGAP loni podle Procházky podpořil český export ve 33 zemích. V roce 2016 EGAP pojistila export do 39 zemí v hodnotě téměř 32 miliard korun. "V loňském roce jsme zaznamenali rekord ve vymáhání starých pohledávek. Podařilo se vymoci přes dvě miliardy," uvedl.

EGAP zajišťuje podporu českého exportu pojišťováním vývozních úvěrů především do zemí mimo Evropskou unii. Stát nyní ve společnosti vykonává vlastnická práva prostřednictvím ministerstva financí, průmyslu, zemědělství a zahraničí.

Exportní garanční a pojišťovací společnost a státní Česká exportní banka (ČEB) by nově měly spadat pouze pod ministerstvo financí, schválila v březnu vláda. Převod podílů předpokládá změnu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Změny ve vlastnické struktuře ČEB také musí posoudit Česká národní banka.

Přímé náklady státního rozpočtu na obě instituce od roku 2006 činí přes 32 miliard Kč. "ČEB a EGAP jsme zdědili v žalostném stavu a je skutečně potřeba, aby byly pod jednou střechou, protože zkušenosti se čtyřmi akcionáři nejsou dobré. Takže jediným akcionářem by mělo být MF, které řídí státní rozpočet," uvedl v březnu premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

ČEB i EGAP se potýkají se ztrátovými obchodními případy z let 2007 až 2011, některé vyšetřuje policie. V březnu začal soud projednávat kauzu dvou bývalých manažerů EGAP Karla Plevy a Jiřího Skuhry, obžaloba dvojici viní z porušení povinností v souvislosti s financováním výstavby cementárny ve Vietnamu.

 

Právě se děje

Další zprávy