Efekt mobilní revoluce. T-Mobile utržil o desetinu méně

ČTK ČTK
7. 11. 2013 11:26
Firma přitom zvýšila počet zákazníků o šest procent na 5,73 milionu SIM karet
Sídlo společnosti T-Mobile v pražských Roztylech
Sídlo společnosti T-Mobile v pražských Roztylech | Foto: T-Mobile

Praha - Největšímu tuzemskému mobilnímu operátorovi T-Mobile klesly do září meziročně tržby o desetinu na 17,8 miliardy korun. Firma přitom zvýšila počet zákazníků o šest procent na 5,73 milionu SIM karet.

Provozní zisk EBITDA se snížil o 16 procent na 7,9 miliardy korun a průměrný měsíční výnos na zákazníka 294 korun byl o pětinu nižší než loni. Na finanční výsledky mělo negativní vliv zavedení levnějších paušálních tarifů i příliv virtuálních operátorů. Firma tomu čelila vnitřními úsporami.

"Koncentrujeme se na realizaci našich služeb a vnitřní efektivitu a právě to nám pomohlo k dosažení uspokojivých finančních výsledků," uvedl generální ředitel Milan Vašina.

Operátorovi přibyli hlavně tarifní zákazníci. Jejich počet stoupl o osm procent na 3,25 milionu. Počet uživatelů předplacených karet se zvýšil o téměř tři procenta na 2,47 milionu. Mobilní provoz se meziročně zvýšil o osm procent a objem přenesených dat o 89 procent. Množství pevných datových linek stouplo o 13 procent na 119 tisíc přípojek. Podíl nehlasových služeb na výnosech na zákazníka vzrostl na rekordních 33 procent proti 27 procentům loni.

T-Mobile letos získal společnost T-Systems, od které si slibuje růst v oblasti poskytování služeb pro firmy. Nedávno se také dohodl na sdílení sítí GSM a 3G s konkurenční Telefónikou.

Telefónica za tři čtvrtletí zvýšila počet mobilních zákazníků o jedno procento na 5,07 milionu korun. Provozní výnosy mobilního segmentu klesly o desetinu na 16,6 miliardy korun. Průměrný měsíční výnos na zákazníka klesl o 16 procent na 332 korun. Vodafone výsledky zatím neoznámil.

T-Mobile patří do skupiny Deutsche Telekom. Firma se účastní aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE.

 

Právě se děje

Další zprávy