Kvůli kontrolám svatebčanů posílá Finanční správa na olomoucký finanční úřad inspekci

ČTK ČTK
10. 10. 2018 13:31
Podle finanční správy došlo ke kontrole kvůli opakovaným podnětům občanů, a tedy podezření na páchání protiprávní činnosti hraničící s trestnou činností.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček nařídil provést kontrolu ve Finančním úřadu pro Olomoucký kraj. Důvodem jsou informace médií o tom, že úřad kvůli kontrole elektronické evidence tržeb vyzval k podání informací o svatební hostině téměř stovku novomanželů. V tiskové zprávě to ve středu uvedlo Generální finanční ředitelství.

Finanční úřad pro Olomoucký kraj si při hledání důkazů proti nepoctivému restaratérovi podle serveru Podnikatel.cz z několika matričních úřadů vyžádal informace o svatbách v okolí kontrolovaného podniku. Na základě získaných údajů rozeslal výzvy k poskytnutí údajů o svatební hostině novomanželům. Výzvy přišly skoro stovce novomanželů, a to i takovým, kteří měli hostinu doma.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) následně uvedla, že nepovažuje postup finanční správy v této věci za šťastný a naznačila možnost personálních důsledků. Odborníci oslovení serverem postup finančního úřadu označili za nezákonný.

Pode vyjádření finanční správy se kontrolní akce uskutečnila na základě opakovaných podnětů občanů, a tedy důvodného podezření na páchání protiprávní činnosti hraničící s trestnou činností.

"Bylo zjištěno, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich zaevidovány žádné tržby. Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu," uvedla správa.

 

Právě se děje

Další zprávy