Formulář k EET měl 500 kolonek. Schillerová ho stáhla a kritiku označila za bublinu

ČTK ČTK
13. 2. 2020 17:28
Ministerstvo financí vydá formuláře pro takzvaný zvláštní režim elektronické evidence tržeb (EET) buď v pátek, nebo v pondělí. Při čtvrtečních sněmovních interpelacích to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Formuláře budou sloužit podnikatelům, kteří nejsou plátci daně z přidané hodnoty, mají nejvýše dva zaměstnance a mají roční hotovostní tržby do 600 000 korun.
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO). | Foto: Jakub Plíhal

Tito podnikatelé od května nebudou muset evidovat tržby on-line, ale pomocí těchto papírových formulářů.

Na internetu se již objevila verze formulářů, která ale čelila kritice. Například poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík na sociálních sítích uvedl, že přináší byrokracii a podnikatelé budou muset vyplňovat za čtvrtletí 540 kolonek. "Jestli něco motivuje nepřiznávat tržby, tak tahle šílená byrokracie," uvedl poslanec.

Schillerová ve čtvrtek řekla, že původní formulář stáhla. Kritiku odmítla a označila to za mediální bublinu a útok na EET. "Tam nešlo o žádných 500 povinných kolonek, tam šlo o řádky, aby byl komfort, aby přesně měl dostatečný počet řádků," uvedla. "Já jsem ho stáhla. Vydáme ho buď zítra, nebo v pondělí, jak budu mít čas, já už ho debatuji celý týden," dodala.

Ministryně dodala, že nový formulář bude jednoduchý. "Bude tak jednoduchý, že se nebudete stačit divit," řekla interpelujícímu Petru Beitlovi (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy